Simpanan persaraan : Byk mana kena simpan

Akhir2 ni banyak kali keluar dalam paper tentang kajian wang persaraan orang ramai, cukup atau tidak.

Yang terbaru bertajuk: Bersara dengan RM2juta jika ingin mengekalkan gaya hidup

Ni lagi satu artikel yang menyarankan golongan muda mula menyimpan 20% dari gaji untuk tampung hari persaraan : http://m.malaysiakini.com/news/287551.html

Apa maksudnya kekalkan gaya hidup tu ya?

Cthnya sekarang anda belanja RM5k sebulan, tapi masa hari tua nnt cukupkah wang persaraan anda kalau nak terus hidup dengan RM5k sebulan?

Lagi pun masa kita tua nanti, RM5k skrg mungkin nilainya dah jadi RM8k atau RM10k.

Masa hari tua juga lah terasa nak renovate rumah, pergi jalan sana sini, umrah, perubatan lagi dan sebagainya.

Orang tua zaman dulu, mereka tak fikir sangat, sbb mereka fikir anak2 boleh bantu, tapi kita, sanggup ke nak berharap dari anak2, dengan keadaan segala benda semakin mahal ni..

Saya sendiri, masa buka booth promote Unit Trust Public Mutual, jumpa beberapa orang yg dah pencen, yang cerita pada saya menyesal tak rancang kewangan dari muda lagi. Masa muda2 dulu malas nak fikir tentang hari tua, kata mereka.

Ramai juga orang yang dah pencen, baru sibuk nak cari tempat utk laburkan duit persaraan..akhirnya duit lesap sebab terperdaya dengan skim cepat kaya yg tumbuh mcm cendawan pada zaman skrg ni.

Jadi di sini saya nak tempek apa yang saya jumpa dari kajian saya, banyak mana nak simpan utk persaraan anda.

simpanan persaraan

SImpanan persaraan

Mana nak simpan duit persaraan anda?

KWSP?
BANK?
INSURAN?
TABUNG HAJI?
ASB?

Ya…semua betul, tapi ini nasihat dari FIMM (FEDERAL INVESTMENT MANAGERS MALAYSIA). Common mistakes made by retirees:

SImpanan persaraan dengan unit trust

SImpanan persaraan dengan unit trust

Sekiranya anda masih muda, berusia 45 ke bawah, anda masih mempunyai masa yang panjang untuk melabur!
Tapi ramai orang yg takut utk melabur, sebab takut RUGI.

Saya pernah terbaca kata2 seorang pakar kewangan:

Sememangnya pelaburan kalau tak kena cara boleh rugi, tapi orang yang langsung tak melabur wangnya, lagi lah rugi!

Pernah Dengar Formula 72 Tak?

Kalau orang belajar bahagian financial ni, ada satu formula yang sangat popular, namanya formula 72.

Formula 72 ni untuk kita anggarkan berapa lama masa yang diambil untuk wang kita berganda.

Contohnya,

Formula dia macam ni:

72/pulangan = berapa tahun wang akan berganda.

Contohnya, kalau kita letak RM100k di bank biasa, berapa lama RM100k tu akan jadi RM200k?

Pulangan di bank biasa dalam 3%,
jadi,

72/3 = 24 tahun

jadi, wang RM100k akan jadi RM200k lepas 24 tahun. Mak datok! Jadi datok dulu lah nampaknya ya.hehe

Kalau kita letak RM100k di tempat yang boleh bagi 6%, contoh Tabung Haji atau KWSP, duit akan berganda menjadi RM 200k dalam masa 12 tahun.

Kalau kita letak RM100k dalam ASB yang bagi dalam 8% setahun, duit akan jadi RM200k lepas 9 tahun.

Kalau letak RM100k dalam tempat yang boleh bagi 10% setahun, duit akan berganda ke RM200k dlm masa 7.2 tahun.

Jadi pandai2 lah kita pelbagaikan tempat simpanan kita ya.

Jutawan kemudian papa kedana…….

Cuti merdeka semalam, kami sekeluarga bercuti di Langkawi.

Kami sembang2 dengan makcik yang bawa kami ke Jeti. Kami tanya dia pasal tanah2 di Langkawi.

Katanya harga sangat mahal, dan tak berapa ada sekarang. Sangat pesat dimajukan sejak kerajaan declare free duty. Mat salleh pun berebut nak JV buat bisnes di Langkawi.

Dia cerita orang Langkawi ni banyak yang jadi jutawan sejak diumumkan duty free tu.. hasil jual tanah.

Yang sedihnya, ada yang dapat 4 juta, lepas tu enjoy, dan sekarang jadi papa kedana..

 

Jutawan papa kedana

Jutawan papa kedana

Kesian kan.

Sebab tu lah, kita kena belajar tentang pengurusan wang. Ambil tahu tempat simpan duit yang bagus. Mana lah tahu nnt durian runtuh dapat RM4 juta, kalau tak tahu nak letak duit ke mana, boleh jadi papa kedana dibuatnya…

Kesimpulannya, Kalau dapat durian runtuh, jangan enjoy sakan…kembangkan duit tu melalui biznes dan pelaburan. Jangan lupa letak sebahagian di Unit amanah juga ya! hehe

Semoga jadi iktibar untuk kita semua..

Pelan jutawan dalam masa 10 tahun, dengan unit trust / unit amanah / amanah saham

Jutawan dalam 10 tahun? Macam mana tu? Betul ke boleh capai kalau kerja biasa2 je?

Jawapannya, Memang boleh kalau anda boleh korbankan duit gaji anda untuk capai matlamat ini.

pelan jutawan saham amanah

pelan jutawan unit amanah

Jadi macam mana caranya?

Ada 3 cara:

1-Simpan dan labur RM321k lump sum, selama 8 ke 11 tahun. 

atau,

2-simpan dan labur Rm5k sebulan , consisten selama 8 ke 11 tahun.

atau

3-Simpan dan labur lump sum RM200k, plus RM2000 bulanan, konsisten selama 10 tahun.

Simpan dan biarkan saja selama 10 tahun. Setiap tahun cuma perlu review fund untuk pastikan fund tersebut ada dividen dan turun naik harga as normal. 

Plan ini, sudah tentu bukan untuk golongan yang berpendapatan RM5k ke bawah dan untuk orang yang tiada simpanan langsung.

Tapi , untuk yang berpendapatan RM10k ke atas , memang boleh sangat kalau betul2 nak. Berkorban 10 tahun untuk capai jutawan.

Atau, untuk orang yang dah maju dalam biz, tapi duit duk terperap saja dalam bank tu. Sayangnya, sebab dia kerja keras untuk cari duit, dan tak buat duit tu kerja keras untuk dia semula.

Setengah orang bagi alasan lagi suka main saham, tapi saham tu sebenarnya bukan duit kerja untuk kita juga, sebab kita kena spend byk masa belajar dan pantau harga. Dan untuk yang bagi alasan untuk rolling biznes, alangkah ruginya. Kalau macam tu, sampai bila nak simpan duit untuk hari tua? Time kita tua sakit nanti, adakah kita mampu untuk berbisnes lagi?

Kalau betul2 nak duit kerja semula untuk kita, unit trust lah yang terbaik, insyaAllah. Sebab, Unit Trust ni lebih rilex. SImpan, labur dan perap.

Kalau ada RM200k dalam bank, mungkin dari wang pusaka, atau simpanan bonus sejak kali pertama kerja, sayang sangat kalau tak gunakan untuk pelan ini.

Walaubagaimanapun, kalau tak ada RM200k dan RM5k sebulan ni, buatlah yang mana anda mampu dulu. Jgn tunggu last minit baru nak letak di UT ni. Rugi compounding effect tu. Tak dapat banyak, letakkan mana yang mampu dulu.

Kalau anda ada sedara atau kawan yang berduit, dan tak tahu nak simpan duit di mana, boleh lah share info ini ya. Mungkin dia tak tahu tentang potensi Unit Trust ini.

Orang Malaysia ramai yang tiada perancangan persaraan

Salam,

Tadi ada terbaca artikel akhbar tentang tajuk di atas:

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/09/18/Most-Msians-have-no-retirement-plan-says-EPF.aspx

Dalam artikel tersebut ada dinyatakan:

the EPF gave an average dividend of 6.11% in the last five years, the average savings of an active EPF member at the age of 54 was just RM158,302

Ini bermakna terlalu ramai rakyat yang mempunyai baki yang sangat sedikit, sehingga jumlah kwsp yang banyak mengimbangi jumlah kwsp yang sikit menjadikan purata RM158k saja.

Saya rasa kalau yg gaji besar tu, sebulan RM1000 lebih masuk kwsp.. insyaAllah cukup duit kwsp tu..tapi kalau yg gaji kecil2..kena usaha bukak lagi akaun persaraan yang lain..save dulu then spend apa2 amount yang balance..lagi 20 tahun kalau ada RM500k pun sekejap je abis sbb inflasi..tapi kalau gaji sikit sangat sampai nak simpan lagi pun susah, takde cara lain …kena cari side income lah..apa2 pun, menyimpan dan melabur juga adalah satu usaha ya.

Ada yang kata,

Alah..saja je agent2 ni nak menakutkan org..jarang2 je tgk org merempat sebab tak cukup duit…

Kalau ada yang cakap mcm ni, terpulang pada anda lah. Saya tak paksa orang yg tak sedar untuk menyimpan dan melabur, tapi yang dah sedar2 tu, saya nasihatkan cepat2 lah mula. Lagi lambat start, lagi rugi sebab terlepas peluang untuk dapat compound interest. Kerugian ini dipanggil procrastination cost. Kalau perkara ni tak benar, takkan lah org dari kwSP sendiri concern tentang perkara ini. Kat akhbar pun byk ditekankan tentang pentingnya perancangan persaraan. Sebenarnya, ramai je orang yang mmg tak cukup duit lepas bersara, tapi “ditaja” oleh anak2. Kalau anak2 gaji besar tak apa lah, kalau yang gaji kecil, tak ke kesian? Saya tgk anak2 skrg susah nak bg duit pada ibu bapa sebab gaji terlalu sikit, harga brg , rumah pula semakin mahal, jadi kita pun kena bertimbang rasa juga lah dengan mereka. Cuba bayangkan kita nanti duit bersara ada banyak, anak2 pula tak perlu susah2 hntr duit pada kita dan dapat fokus belanja keluarga mereka sendiri, dan kalau masa  anak2 susah kita boleh bantu mereka pula.

Kalau yang berniaga, lagi lah harus buka account persaraan, sebab mereka ni takde kwsp, sampai bila nak kerja untuk sara hidup, akan sampai juga satu masa kita dah tak larat nak bekerja, jadi masa tu lah nak pakai duit persaraan ni.
Ada sesiapa yang nak start retirement planning dgn UT PM? Bermula dgn minimum RM1k saja, lepas tu bulan2 RM100 minimum. Kalau letak RM200 sebulan for 25 years insyaAllah blh kumpul dalam RM300k-400k. Saya dah uruskan pelaburan dari klien2 serata Malaysia dan luar negara seperti UK, Australia, Jepun dan Singapura.

Hubungi saya ya 🙂

Apa itu procrastination cost?

Perbuatan menangguh2kan pelaburan akan menyebabkan kerugian yang dinamakan procrastination cost.

cost-of-procrastination-2

Ali mula simpan dan labur RM2400 setahun sejak umur 25. Umur 35 dia stop melabur. Anand mula melabur RM4800 setahun sejak umur 35, dan stop melabur masa 45 tahun. Ketika usia 55 tahun, duit Ali jadi RM171,678 dan duit Anand menjadi RM 159040. Perbezaan sebanyak RM12,638 inilah yang dipanggil procrastination cost. Cost menangguh2kan pelaburan anda. Itu pun sebab si Anand ni bayar RM4800, kalau bayar RM2400 setahun sama seperti Ali, lagi lah besar nilai procrastination tu.

Ini kerana, Ali dah mula sejak umur 26 lagi, dia sempat menjana keuntungan melalui compound interest 10 tahun lebih awal dari Anand.

Jadi kawan2 jangan lah tangguh2 ya? Contact saya kalau nak mulakan pelaburan, saya dah bantu orang ramai memulakan pelaburan dari serata Malaysia dan oversea juga termasuk UK, Australia, Jepun dan Singapura. 🙂 Contact saya di bawah 🙂

Peniaga Pasar Malam Mampu Menyimpan RM1200 sebulan

Assalamualaikum,

Maaf lama tak update blog ni. Walaupun begitu ada juga yang masih menghubungi saya bertanya tentang unit trust @ unit amanah @ saham amanah ni. Ini menunjukkan unit trust ni semakin mendapat tempat di hati orang ramai 🙂 Terima kasih banyak saya ucapkan kepada pengunjung blog saya yang tak seberapa ni.

Baru2 ni saya dihubungi oleh seorang peniaga pasar malam bertanyakan tentang unit trust. Saya respect sangat pada beliau ni, walaupun beliau hanya belajar setakat SPM, tapi ketika usia 32 beliau mampu menyimpan sebanyak RM1200 sebulan untuk masa depan. Tahniah saya ucapkan ya. Tak ramai orang muda yang mampu menyimpan sebanyak ini.

Tapi sayangnya sekarang ni beliau hanya menyimpan di bank biasa sahaja. Kerana prihatin tentang tempat simpanan yang sesuai maka beliau menghubungi saya.

Pada mulanya saya agak terkejut kerana beliau hanya menyimpan di bank biasa. Sayang sangat sebenarnya sebab bank hanya boleh bagi 3-4% setahun. Lagi2 pula beliau mmg nak menyimpan RM1200 sebulan selama 20 tahun. Kalau di bank biasa dengan simpanan sebanyak itu beliau hanya dapat kumpul dalam RM300k-400k saja lepas 20 tahun. Ketika itu, berapa lama RM400k tu boleh bertahan? Masa tu barang2 pun dah naik harga..nasik lemak mungkin dah RM5 sebungkus di gerai biasa. ( sekrang ni di utara masih RM1-2). Jadi RM400k tu mungkin boleh bertahan beberapa tahun saja.

Sebab itu lah kita kena letak duit di tempat yang sesuai utk simpanan masa depan kita. Ketika muda kita bekerja keras mencari duit, tapi kita sangat rugi jika tidak asingkan sebahagian wang hasil usaha keras kita untuk bekerja semula untuk masa depan kita. Cara membuat duit bekerja kuat untuk kita adalah dengan melaburkan duit kita,bukan sekadar letak di bank biasa, sebab pulangan di bank biasa sgt rendah.

Mengikut prestasi yang lalu, simpanan RM1200 sebulan di Unit Trust boleh memberi kita RM700k-RM1juta setelah 20 tahun. Bergantung kepada keadaan pasaran ketika mana pelabur menjual kembali pelaburan. Untuk pelaburan 20 tahun, pelaburan tersebut sudah cukup matang dimana, walaupun menjual kembali ketika market tak berapa baik, masih mampu memperolehi keuntungan yang lebih baik dari bank biasa mampu bagi. Apa lagi jika jual ketika keadaan market yang bagus. Memang mampu mencecah 1 juta. Walaubagaimana pun, adalah tanggungjawab saya juga untuk memberitahu yang prestasi lalu tidak mencerminkan prestasi masa depan. Ini sama untuk mana2 pelaburan pun. Tidak ada pelaburan yang memberi jaminan , termasuk lah bank, sebab itu bank ada membeli insuran daripada PIDM.

JIka anda ingin melabur di Unit Trust, pilihlah syarikat yang telah lama dalam bidang ini. Syarikat yang telah lama berdiri menunjukkan syarikat tersebut sangat kukuh dan telah masak dengan segala permasalahan serta banyak pengalaman dalam menguruskan pelaburan. Syarikat yang saya wakili ini telah 30 tahun berdiri teguh dalam bidang Unit Trust 🙂

Selamat bekerja & merancang kewangan untuk semua 🙂