Simpanan persaraan : Byk mana kena simpan


Akhir2 ni banyak kali keluar dalam paper tentang kajian wang persaraan orang ramai, cukup atau tidak.

Yang terbaru bertajuk: Bersara dengan RM2juta jika ingin mengekalkan gaya hidup

Ni lagi satu artikel yang menyarankan golongan muda mula menyimpan 20% dari gaji untuk tampung hari persaraan : http://m.malaysiakini.com/news/287551.html

Apa maksudnya kekalkan gaya hidup tu ya?

Cthnya sekarang anda belanja RM5k sebulan, tapi masa hari tua nnt cukupkah wang persaraan anda kalau nak terus hidup dengan RM5k sebulan?

Lagi pun masa kita tua nanti, RM5k skrg mungkin nilainya dah jadi RM8k atau RM10k.

Masa hari tua juga lah terasa nak renovate rumah, pergi jalan sana sini, umrah, perubatan lagi dan sebagainya.

Orang tua zaman dulu, mereka tak fikir sangat, sbb mereka fikir anak2 boleh bantu, tapi kita, sanggup ke nak berharap dari anak2, dengan keadaan segala benda semakin mahal ni..

Saya sendiri, masa buka booth promote Unit Trust Public Mutual, jumpa beberapa orang yg dah pencen, yang cerita pada saya menyesal tak rancang kewangan dari muda lagi. Masa muda2 dulu malas nak fikir tentang hari tua, kata mereka.

Ramai juga orang yang dah pencen, baru sibuk nak cari tempat utk laburkan duit persaraan..akhirnya duit lesap sebab terperdaya dengan skim cepat kaya yg tumbuh mcm cendawan pada zaman skrg ni.

Jadi di sini saya nak tempek apa yang saya jumpa dari kajian saya, banyak mana nak simpan utk persaraan anda.

simpanan persaraan

SImpanan persaraan

Mana nak simpan duit persaraan anda?

KWSP?
BANK?
INSURAN?
TABUNG HAJI?
ASB?

Ya…semua betul, tapi ini nasihat dari FIMM (FEDERAL INVESTMENT MANAGERS MALAYSIA). Common mistakes made by retirees:

SImpanan persaraan dengan unit trust

SImpanan persaraan dengan unit trust

Sekiranya anda masih muda, berusia 45 ke bawah, anda masih mempunyai masa yang panjang untuk melabur!
Tapi ramai orang yg takut utk melabur, sebab takut RUGI.

Saya pernah terbaca kata2 seorang pakar kewangan:

Sememangnya pelaburan kalau tak kena cara boleh rugi, tapi orang yang langsung tak melabur wangnya, lagi lah rugi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s