Pelan jutawan dalam masa 10 tahun, dengan unit trust / unit amanah / amanah saham


Jutawan dalam 10 tahun? Macam mana tu? Betul ke boleh capai kalau kerja biasa2 je?

Jawapannya, Memang boleh kalau anda boleh korbankan duit gaji anda untuk capai matlamat ini.

pelan jutawan saham amanah

pelan jutawan unit amanah

Jadi macam mana caranya?

Ada 3 cara:

1-Simpan dan labur RM321k lump sum, selama 8 ke 11 tahun. 

atau,

2-simpan dan labur Rm5k sebulan , consisten selama 8 ke 11 tahun.

atau

3-Simpan dan labur lump sum RM200k, plus RM2000 bulanan, konsisten selama 10 tahun.

Simpan dan biarkan saja selama 10 tahun. Setiap tahun cuma perlu review fund untuk pastikan fund tersebut ada dividen dan turun naik harga as normal. 

Plan ini, sudah tentu bukan untuk golongan yang berpendapatan RM5k ke bawah dan untuk orang yang tiada simpanan langsung.

Tapi , untuk yang berpendapatan RM10k ke atas , memang boleh sangat kalau betul2 nak. Berkorban 10 tahun untuk capai jutawan.

Atau, untuk orang yang dah maju dalam biz, tapi duit duk terperap saja dalam bank tu. Sayangnya, sebab dia kerja keras untuk cari duit, dan tak buat duit tu kerja keras untuk dia semula.

Setengah orang bagi alasan lagi suka main saham, tapi saham tu sebenarnya bukan duit kerja untuk kita juga, sebab kita kena spend byk masa belajar dan pantau harga. Dan untuk yang bagi alasan untuk rolling biznes, alangkah ruginya. Kalau macam tu, sampai bila nak simpan duit untuk hari tua? Time kita tua sakit nanti, adakah kita mampu untuk berbisnes lagi?

Kalau betul2 nak duit kerja semula untuk kita, unit trust lah yang terbaik, insyaAllah. Sebab, Unit Trust ni lebih rilex. SImpan, labur dan perap.

Kalau ada RM200k dalam bank, mungkin dari wang pusaka, atau simpanan bonus sejak kali pertama kerja, sayang sangat kalau tak gunakan untuk pelan ini.

Walaubagaimanapun, kalau tak ada RM200k dan RM5k sebulan ni, buatlah yang mana anda mampu dulu. Jgn tunggu last minit baru nak letak di UT ni. Rugi compounding effect tu. Tak dapat banyak, letakkan mana yang mampu dulu.

Kalau anda ada sedara atau kawan yang berduit, dan tak tahu nak simpan duit di mana, boleh lah share info ini ya. Mungkin dia tak tahu tentang potensi Unit Trust ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s