Orang Malaysia ramai yang tiada perancangan persaraan


Salam,

Tadi ada terbaca artikel akhbar tentang tajuk di atas:

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/09/18/Most-Msians-have-no-retirement-plan-says-EPF.aspx

Dalam artikel tersebut ada dinyatakan:

the EPF gave an average dividend of 6.11% in the last five years, the average savings of an active EPF member at the age of 54 was just RM158,302

Ini bermakna terlalu ramai rakyat yang mempunyai baki yang sangat sedikit, sehingga jumlah kwsp yang banyak mengimbangi jumlah kwsp yang sikit menjadikan purata RM158k saja.

Saya rasa kalau yg gaji besar tu, sebulan RM1000 lebih masuk kwsp.. insyaAllah cukup duit kwsp tu..tapi kalau yg gaji kecil2..kena usaha bukak lagi akaun persaraan yang lain..save dulu then spend apa2 amount yang balance..lagi 20 tahun kalau ada RM500k pun sekejap je abis sbb inflasi..tapi kalau gaji sikit sangat sampai nak simpan lagi pun susah, takde cara lain …kena cari side income lah..apa2 pun, menyimpan dan melabur juga adalah satu usaha ya.

Ada yang kata,

Alah..saja je agent2 ni nak menakutkan org..jarang2 je tgk org merempat sebab tak cukup duit…

Kalau ada yang cakap mcm ni, terpulang pada anda lah. Saya tak paksa orang yg tak sedar untuk menyimpan dan melabur, tapi yang dah sedar2 tu, saya nasihatkan cepat2 lah mula. Lagi lambat start, lagi rugi sebab terlepas peluang untuk dapat compound interest. Kerugian ini dipanggil procrastination cost. Kalau perkara ni tak benar, takkan lah org dari kwSP sendiri concern tentang perkara ini. Kat akhbar pun byk ditekankan tentang pentingnya perancangan persaraan. Sebenarnya, ramai je orang yang mmg tak cukup duit lepas bersara, tapi “ditaja” oleh anak2. Kalau anak2 gaji besar tak apa lah, kalau yang gaji kecil, tak ke kesian? Saya tgk anak2 skrg susah nak bg duit pada ibu bapa sebab gaji terlalu sikit, harga brg , rumah pula semakin mahal, jadi kita pun kena bertimbang rasa juga lah dengan mereka. Cuba bayangkan kita nanti duit bersara ada banyak, anak2 pula tak perlu susah2 hntr duit pada kita dan dapat fokus belanja keluarga mereka sendiri, dan kalau masa  anak2 susah kita boleh bantu mereka pula.

Kalau yang berniaga, lagi lah harus buka account persaraan, sebab mereka ni takde kwsp, sampai bila nak kerja untuk sara hidup, akan sampai juga satu masa kita dah tak larat nak bekerja, jadi masa tu lah nak pakai duit persaraan ni.
Ada sesiapa yang nak start retirement planning dgn UT PM? Bermula dgn minimum RM1k saja, lepas tu bulan2 RM100 minimum. Kalau letak RM200 sebulan for 25 years insyaAllah blh kumpul dalam RM300k-400k. Saya dah uruskan pelaburan dari klien2 serata Malaysia dan luar negara seperti UK, Australia, Jepun dan Singapura.

Hubungi saya ya🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s