Activities @ home & cornflake cookies


Ini antara XTVT Umar n Falah kat rumah..main lego, panjat kusi meja, baca buku & kejar2 dalam rumah kitorg yg sempit itew:))

Umar mmg suke menyusun2 benda..ape2 je lah yg dia nampak byk..dia akan susun benda2 tu. Pastu suke bentukkan something jadi huruf, mcm lego tu lah..tapi ummi tlg tuu:) kadang2 time dia mkn biskut pun dia gigit kasi bentuk biskut tu jadi huruf. Lawak betul.

Tgk je lah Falah..dah lah panjat atas meja, pastu panjat atas cpu pc sy, pastu nak panjat lagi atas tuh..dasat sungguh:D

Smlm saya ade buat cornflake cookies, resipi dr Mak Kak Su..thanks Kak Su..Umar, Walid & Ummi makan byk..tabekirenai;) Falah pun makan tapi cam biasalah..mkn sikit then pas kat Ummi then ambik yg baru..huhu

Biskut Cornflakes

250 gm butter
2 biji kuning telur
1 1/4 cwn gula halus
1 1/2 cwn tepung self-raising
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
cornflakes (hancurkan sedikit)

1) Pukul butter dan gula halus sehingga kembang sedikit.
2) Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau.
3) Gaulkan tepung self-raising dulu. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Check adunan sama ada keras atau tidak, kalau lembik, masuk tepung gandum. Jangan keras sangat. Uli adunan sedikit.
4) Bentukkan biskut dgn dimasukkan cornflakes yg separa hancur.
5) Bakar pada suhu 180 C. (Cuba rendahkan suhu, depend dgn oven)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s