Briyani India


Especially utk Dzilal n Anna n sape2 yg berminat nak cuba lah.. recipe ni saya dapat dr kawan Indonesia, tapi asal2 dia dapat dr youtube, org India tu cerita resepi ni kat video tu dalam English prong prang prong prang pening gak dgr tapi sy dah lupa mana link dia so saya tulis je lah kat sini. TAPI…saya tak sure resepi ni sesuai utk rempah briyani Msia ke tak..sbb saya guna org India nye resipi..so saya guna rempah briyani India je lah..Kalau nak buat sendiri rempah India tu pun boleh..cuba tgk sini rempah apa yg dia guna.

Bahan2:

Beras basmati 6 pot
Ayam 700-1 kg
Yogurt secawan
Rempah briyani (saya guna bombay punya rempah..pedas..kalau briyani Msia tak pedas kan?)
Garam
Minyak sapi (optional)
Pewarna (optional)
Kismis
Gajus

Cara2:

1-Rendam beras Basmathi dalam air selama 30 minit.
2-Ayam dipotong2, digaul dgn yogurt , rempah briyani dan garam sket.
3-Masukkan beras yg direndam tadi dalam periuk, isi lagi air sampai 3 inci melebihi paras beras tu. Masukkan garam secukup rasa.
4-Masakkan dgn api perlahan. Tunggu sampai air mendidih. Bila nampak mcm ade beras “menari2” kat permukaan air tu, tutup api, toskan beras.
5-Dalam periuk, panaskan minyak sapi sket (optional), then letak ayam yg dah diperap ngan rempah tadi. Lepas tu letak je beras yg dah di tos tadi atas ayam tu. Tutup periuk. Masak dgn api perlahan. Beras tu akan masak dgn air dr yogurt tu aje. Tak payah tambah2 air lagi..nanti lembik plak nasik.
6-Biasanya lepas setengah jam dah masak cantik. Letak kismis & gajus. Gaul2 sebati nasik dgn ayam tu. kalau nak letak pewarna boleh lah letak sket, nak kasi meriah nasik tu..tapi pewarna tak bagus utk kesihatan!
7-Sedia utk dimakan:))

Senang sgt..tak percaya…cuba ek!

4 Comments Add yours

  1. kak farhah says:

    salam liya..
    bestnyer..pakai rempah beriani shan bombay ke?
    akak pun dah pernah try beriani shan ni sekali..mmg terus jatuh cinta..terus rasa beriani msia x best sbb x pedas..hehe..

    1. liyafendi says:

      Salam Akak..akak saya pakai briyani bombay jugak:) pedas terangkat!

  2. yanazhad says:

    salam liya. dah lama kita tak buat briyani.. sejak blk msia.. sbb tak tau nak pakai rempah apa. dulu kat nihon guna rempah pakistan.. sedap.. pedas la sket. Yg nasi liya ni kaler merah2 tu liya letak pewarna tu ke?

    1. liyafendi says:

      Salam Yana..kat Msia takde jual rempat briyani India kana? Hmm kena borong byk2 nampaknya bila nak balik nnt:D Haah yg dalam gambar ni kite letak pewarna sket..lepas2 tu tak letak dah:) Jrg2 sekali je guna pewarna ni..

Leave a comment