Apa itu Unit Trust

Ramai yang masih tak faham..

Apa tu Unit Trust?

Shortform unit trust ni UT. Dalam bahasa Melaýu  disebut Unit Amanah.

Unit Trust ni konsep dia adalah simpan dan labur untuk jangka masa panjang. Jadi ia bukan skim cepat kaya yang menjanjikan untung segera ya.
Secara umum unit trust ada 3 objektif.
1. Untuk bina dana persaraan (guna EPF atau CASH)

2. Untuk bina dana pendidikan untuk anak2.

3. Untuk bina dana haji
+++++++++++++++++++++
DANA PERSARAAN tujuannya Supaya kita tak perlu terus kerja selepas umur 55 atau umur persaraan yg dipilih. 

Manfaat:
Ada income bulanan utk hidup tanpa kerja sehingga kita tinggalkn dunia ini
Bagaimana nak bina?

Buat simpanan bulanan.
Cth:

RM710 sebulan selama 30thn

Dapat kumpul RM1juta pada 55thn.
Jumlah simpanan hanya RM255,600 tapi pulangan jadi RM1juta
Kemudian RM1juta dapat hasilkan wang pencen RM7,000 sebulan.
Nampak mcm RM7k banyak. Tapi 30 thn akan datang sikit saja sebenarnya..sebab apa? Sebab inflasi lah..tapi..baik ada dari tak ada langsung kan?
++++++++++++++++++++++++++++++++++
DANA PENDIDIKAN
Objektif:
Kumpulkan wang untuk pendidikan anak2 kita.
Manfaat:
Tak perlu risau masa anak dah capai umur 18 tahun. Boleh guna duit yg dikumpul. Mungkin RM100k atau RM 60k ikut keperluan
Bagaimana nak bina?
Simpan RM177 sebulan utk 15 tahun dapat jana RM60k

.

.

.

.

+++++++++++++++++
DANA HAJI
Objektif:
Pergi haji dgn pakej spy dpt cepat sikit. Syarat dah daftar haji di TH.

Sasaran RM30,000
Manfaat:
InsyaAllah boleh awalkan sikit tempoh menunggu.
Bagaimana nak bina:
Simpan RM166 sebulan selama 10 tahun. Dapat jana RM30,000

.

.

.

.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
Secara keseluruhannya. 
Proses penyimpanan dalam unit trust ini mendisiplinkan kita untuk menabung dan membantu mencapai matlamat kewangan seperti persaraan, pendidikan dan haji.
Ia juga dapat melawan kadar inflasi  yang menyebabkan nilai wang turun.
Haslia Hassan

014-5281089

Unit Trust Consultant

hiii

Assalamualaikum. Lamanya tak berceloteh di sini.
Saya masih lagi berblog tapi banyak fokus dengan Medisavers TakafulSerum Mandian Kuning Nuraz, dan RCC SteviaUnit trust atau unit amanah ni tak boleh promote di internet dah. Sebab tu dah tak banyak berceloteh tentang UT lagi di sini.

Untuk ketahui tentang medical card Medisavers Takaful yang murah dengan benefit terbaik, boleh melawat blog Medisavers saya di atas ya. Nak jadi agent pun boleh, tak perlu ambil exam pun boleh dapat komisen dengan Medisavers Takaful ni:)

Kalau ada baby demam kuning, boleh ikhtiar dengan serum Mandian Nuraz .

Untuk tukar gula pasir ke stevia pun boleh hubungi saya sebab saya stokis aktif RCC STEVIA.

 Stevia ni bukan ubat ya, ramai orang duk ingat stevia n untuk orang sakit saja. Tapi kita yang sihat mestilah bertindak untuk menjaga kesihatan dari awal lagi. GULA PASIR telah di ketahui umum sebagai punca kepada banyak penyakit kronik seperti kencing manis, jantung , kanser dan sebagainya. Jadi, menjadi kewajipan kita untuk bertukar ke pilihan yang lebih baik dan selamat sebagai usaha kita menjaga kesihatan. Alhamdulillah saya satu keluarga, adik beradik dan ramai saudara mara telah bertukar ke RCC STEVIA.

Rcc stevia
Saya memang minat sangat segala benda berkaitan kesihatan dan kewangan ni:):):)
Apa2 boleh wassap 014 5281089 ok.

Nuraz Penawar Demam Kuning Yg Selamat

Ramai ibu bapa yang cuba pelbagai cara untuk menurunkan demam kuning anak. Ada yang bagi bayi makan jus anggur, jus sengkuang, susu kambing dan macam2 lagi. Tahukah anda yang usus bayi yang baru dilahirkan masih tidak dapat berfungsi dengan baik? Jika tidak sesuai boleh menyebabkan komplikasi kepada bayi. Ada bayi yang berusia 14 hari di bedah kerana diberi jus anggur oleh neneknya untuk menurunkan kuning. Ada juga yang meninggal setelah diberi air sengkuang. Ini kerana usus bayi tersebut tidak serasi dengan makanan tersebut. Memang cara atau petua orang dulu adalah murah tetapi tidak selamat untuk bayi. Jika anda sanggup memberi makanan tersebut kepada bayi bermaksud anda sanggup menerima segala kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku kepada bayi anda.
.
Sebenarnya demam kuning adalah normal. Namun bergitu jika berlarutan ia tidak harus diambil ringan kerana boleh menyebabkan kecacatan otak pada bayi..

.

Sekiranya tuan puan sedang ikhtiar untuk turunkan kuning bayi, saya cadangkan cuba mandian herba Nuraz. Ianya dibuat khas untuk membantu menurunkan demam kuning bayi. Ianya keluaran Muslim dan mempunyai kelulusan KKM. Setakat ni feedback dari pelanggan sangat memberangsangkan.

.

Petua demam kuning

Jom tengok beberapa testimoni dari ribuan testimoni yang kami ada:

Petua turunkan demam kuning bayi

.

Cara nak guna Nuraz pun mudah, hanya mandikan baby dengan titisan Nuraz. Kandungan Nuraz hanyalah bahan semulajadi tanpa bahan kimia bahaya, jadi ianya adalah selamat. Tak perlu suap apa2 pada bayi.

Ok kalau nak cuba Nuraz boleh wassap saya  terus..tak perlu komen atau email sebab saya takut lambat reply. Wassap terus untuk respon pantas ya. Nak minta testimoni lagi pun boleh. oh ya baby yang ada prolonged jaundice, baby pramatang dan G6PD pun boleh guna Nuraz ya.

.

014 5281 089

014 5281 089

Liya agent aktif Nuraz.

Jana Pendapatan Dgn Bisnes Mudah RCC Stevia

Assalamualaikum,

lama sgt tak update kat sini, sebenarnya saya skrg dah tambah side bisnes lain iaitu bisnes RCC Stevia.

Asalnya saya nak jadi pengguna saja, tapi bila dah guna tak sampai sebulan asa mcm2 kesan baik pada kesihatan kami sekeluarga, terdetik di hati why not jual stevia ni..cuba lah mana tahu ada rezeki..

Saya cuba promote stevia ni kebanyakannya melalui facebook saja, alhamdulillah sambutan sangat baik..network saya dah berkembang sampai ke Brunei,, tak sangka sangat2!

rcc.jpg

Apa yang saya buat hanyalah berkongsi kebaikan stevia dan educate orang ramai tentang bahaya gula. Mcm tu lah biznes ni, kita tak perlu menjual sgt, kita hanya berkongsi berkongsi dan berkongsi, niat utk tambah nilai pada orang ramai..dgn stevia niat saya untuk ajak orang ramai sama2 sihat dengan kurangkan pengambilan gula dan bertukar kepada gula sihat stevia (0 kalori). insyaAllah rezeki akan dtg pada kita.

Stevia ni bukan sekadar pengganti gula tapi juga sejenis pemanis yg di peroleh dari tumbuh2an..yg ada manfaat kesihatan lain seperti menyeimbangkan gula darah, tekanan darah dan membuang toksin dari badan kita. Sesuai untuk semua orang yang sakit atau sihat. Prospek sangat luas ya, semua org yg pakai gula! Cuba tanya jiran kita kiri kanan depan belakang…siapa yang tak pakai gula?

the miracle of stevia.jpg

Kalau ada yang minat nak cari pendapatan tambahan dengan RCC Stevia ni please wassap saya 014-5281089, saya akan cuba yang terbaik untuk coach anda.

Biz ni senang sgt tak perlu simpan stok byk2 sgt..modal kecik bermula rm140 ke rm980 saja. Saya ambil pakej terbesar RM980, dalam sebulan dah balik modal! Hanya dengan berkongsi di Facebook. untuk customer saya yang jauh2, saya tak perlu pos sendiri, upline saya yang merupakan stokis tolong pos untuk saya..kerja saya hanya berkongsi kebaikan stevia, registerkan ahli RCC baru..dan coaching downline2 saya.

Nanti dah ada side income boleh lah guna income tu untuk melabur ni Unit Trust ya. Saya masih lagi Unit Trust Consultant..sambil2 je biznes stevia ni 🙂

Nak jadi pengguna saja pun boleh, tiada paksaan untuk berbiznes. Lepas ni saya akan berkongsi kelebihan menjadi ahli RCC stevia..kelebihan perniagaan RCC, kesan baik yang saya sekeluarga alami sejak bertukar ke stevia. Dan macam2 lagi.

Wassap 014 5281089 ya.

 

 

 

Pelaburan Saham Lebih Baik?

Semasa saya buka booth untuk promosi Unit Trust, ada juga orang yang datang pada saya dan cakap

Unit Trust ni slow lah, baik trade sendiri main saham..

Ehe..saya tak argue lah, mmg betul dia cakap, kalau betul2 ada modal lebih, hutang pun takdak, duit hanguih 100% pun tak rasa apa, ok no problem go on lah trade saham 🙂

Generally Unit Trust ni lebih kurang saja dengan saham, cuma UT ni kita serahkan kepada fund manager yang berpengalaman untuk trading mewakili pelabur. Dan bila kita invest dalam UT kita akan masukkan duit kita ke dalam fund, di mana satu fund tu biasanya akan melabur ke lebih daripada 10 syarikat, jadi risiko kita tak besar macam trading sendiri.

bigstock-Silhouette-of-Stock-Market-Dis-62230052-1940x1339

Sebenarnya UT ni adalah tempat simpanan + pelaburan alternatif selain daripada ASB dan Tabung Haji. Kita tak boleh sama kan saham dengan Unit trust. Untuk matlamat kewangan jangka panjang seperti persaraan dan pendidikan anak yang masih kecil, adalah lebih sesuai kita letak duit dalam UT berbanding Tabung Haji dan ASB disebabkan potensi pulangan yang lebih baik.

Kalau agak2 nak pakai duit cepat, contoh nak beli rumah dalam masa 2 tahun lagi, maka simpan lah di Tabung Haji atau ASB (kalau anda yakin dgn ASB lah, saya tak letak sebab tak yakin).

Lepas dah bagi2 simpanan kita tu dalam TH, ASB dan UT, emergency fund pun dah secure 3-6 bulan kos sara hidup pun dah secure, tiba2 dapat durian runtuh contohnya bonus dari syarikat tempat kerja atau harta pusaka, maka wang tu boleh lah digunakan untuk main saham. Kalau boleh selesaikan dulu hutang2 dengan orang atau hutang2 personal loan/kad kredit yang tinggi interestnya. Ada lebih tu kita boleh trade saham.

Saya sendiri pun tak pernah trade saham, memandangkan portfolio saya dah ada hampir semua pelaburan, minat juga sebenarnya untuk trade saham cuma belum ready. Saya ingat bila dah ready saya nak grab ebook ni untuk belajar mcm mana nak trade saham. Lagi pun ada 30 hari money back guarantee, lepas baca ebook tu kalau tak puas hati atau susah sgt nak ikut, kita boleh minta refund dalam masa 30 hari. Kalau anda dah beli ebook ni bagitahu lah saya mcm mana isi kandungannya, ya?

Pelaburan Islam Terbaik

Tertanya2 tentang pelaburan Islam yang terbaik?

Kalau anda tanya agent unit trust, mereka akan kata unit trust yang terbaik. Kalau tanya agent emas, mereka kata emas lah yg terbaik. Kalau tanya pakar saham, mereka kata saham lah yang terbaik. Kalau tanya org ASB,mereka kata ASB lah yg terbaik.

Sebenarnya kan, tak ada istilah pelaburan terbaik. Setiap pelaburan ada pro & cons dan kita kena pilih pelaburan yang sesuai dengan jiwa kita dan tahap risiko yang sesuai dengan kita. Dan penting untuk anda faham apa itu pelaburan dan mengapa semua orang perlu melabur seawal yang mungkin.

Macam kami sendiri, hartanah pun ada, unit trust pun ada, emas pun ada beli juga. Dengan kata lain, kami pelbagaikan. Semua nya kami buat untuk long term.
Sekarang tengah fikir nak belajar main saham pula.

UNIT TRUST

Secara jujurnya, dalam banyak2 pelaburan islamik yang saya ada, memang unit trust yang paling simple dan tak pening kepala. Tapi bukan saya kata UT adalah pelaburan yang terbaik untuk anda ya. Cuma, saya rasa, untuk orang yang sangat busy, tak suka nak pening2 kepala, dan pentingkan yang ISLAMIK, maka Unit trust islamik lah yang terbaik. Dan potential return nya pun bagus dari tempat simpanan lain. UT ni kiranya mcm alternatif kepada bank biasa, Tabung Haji, EPF & ASB. Bank biasa bagi hanya 2-3%, TH pula 6%, ASB 7-9%, UT pula 8-20% purata setahun, bergantung kepada strategi yang anda gunakan. Kalau nak simpan di UT, pastikan matlamat pelaburan adalah untuk jangka masa panjang untuk mendapat pulangan yang terbaik. Masa harga rendah, jangan lah panic melulu, tambah lagi pelaburan masa tu, anda dengar nasihat saya ni, insyaAllah anda akan senyum lepas 10-20 tahun nanti.

“Apa ingat prepaid ke asik nak suruh topup2?? ” Ada juga orang yang degil dan eksyen mcm ni. Anda nak tambah atau tak, terpulang pada andalah, sebagai UTC, saya nasihat saja kepada klien2 untuk top up jika harga rendah. Mana nak cari duit utk top up? Kan saya dah kata, pelbagaikan pelaburan. Tabung Haji letak juga, ASB letak juga kalau yakin. Masa harga rendah tu amiklah sikit duit dari TH atau ASB tu untuk topup di Unit Trust. Kata orang, nak seribu daya, kalau anda nak untung lebih, anda kena usaha lah juga sikit.

Sebab apa saya kata UT ni simple, sebab kita boleh menyimpan sambil melabur dengan membuat pelaburan tetap setiap bulan, bermula RM100 saja minimum. Market turun ke market naik ke, just invest mcm biasa. Sebab apa? Ni sebabnya:

pelaburan islam terbaik

Ya, mmg susah nak predict bila market paling rendah. Jadi yang terbaik, kita invest secara tetap setiap bulan. Bila kita sedar je market tengah rendah atau berlaku kegawatan ekonomi, atau ada masalah dalam syarikat tertentu (yg anda labur duit disitu), masa tu orang ramai takut nak letak duit banyak..memang lumrah mcm tu, tapi sebenarnya, masa tu lah kita kena tambah duit lebih dari biasa:

Jangan pulak gatai pergi jual pelaburan masa harga rendah tu ya…sebab…

Lepas dah ikut strategi yang atas ni, anda stay dengan satu lagi strategi penting iaitu:

Satu lagi yang saya suka tentang pelaburan unit amanah atau unit trust ni, adalah, ada fund yang bagi kita life takaful percuma. Pulangan pun ok setakat ni 12% purata pulangan setahun (3 tahun performance). Jadi kalau kita meinggal dunia, waris kita akan dapat jumlah yang sama dengan jumlah pelaburan kita. Contoh, kalau kita ada RM50k dalam fund tersebut dan kita meninggal, waris kita akan dapat takaful RM50k juga, disamping wang pelaburan masih boleh dikekalkan. Berbeza dengan anda letak duit di TH atau ASB, anda tak ada coverage macam ni rasanya.

Nak tahu tentang fund tu?

Kelebihan UT ni adalah:
– Diuruskan oleh fund manager yang berpengalaman luas
– Di kawal selia oleh pihak trustee
– Diluluskan bank negara
– mudah dicairkan, boleh jual bila2 masa hari bekerja.
– ada free life takaful (tak semua fund & syarikat yang tawarkan takaful percuma ni)
– modal RM1000 saja untuk permulaan.
– potensi keuntungan sehingga 20% purata setahun.
– Ada dividen dan kenaikan harga.

Kekurangan UT:

– Ada risiko turun harga (sama mcm pelaburan lain juga , semua ada turun naik), orang yang faham konsep UT mcm saya suka bila harga turun 🙂
– Ada service charge (bergantung pada syarikat- semua investment pun ada charge2 tertentu, bukan UT sahaja)

HARTANAH:

HARTANAH ni pelaburan long term yang sangat baik, tapi perlu belajar juga untuk elak kerugian2 tertentu. Anda kena pilih lokasi yang sesuai, dan belajar untuk dielakkan drpd ditipu daripada pihak developer, lawyer atau bank. Lepas tu anda kena decide, nak invest real estate ni utk capital gain atau untuk dapatkan income.

Kalau anda serius nak invest dalam hartanah, saya suggest anda belajar membeli hartanah lelong untuk dapatkan harga yang murah.

Pelaburan property ni kalau main sewa pada orang, kadang2 rasa leceh nak layan penyewa yang banyak karenah. Tapi kalau ada byk, mmg berbaloilah. Macam ayah saya sendiri, walaupun dah pencen, tapi income dia skrg lagi byk dari zaman dia kerja dulu, 2 kali ganda kot. Sebab dia ada byk rumah yang disewakan. Memang masyuk, tapi kadang2 ada juga penyewa yang sampai 3 bulan pun tak bayar2 sewa. Kena hati kering lah utk halau penyewa tu. Kalau jenis yg mudah kesian, memang susah.

Potensi keuntungan utk hartanah juga tinggi lebih kurang mcm UT juga kalau kena caranya.

EMAS

Pelaburan emas pulak, nak kena fikir nak simpan kat mana, yang sememangnya kena bayar cas juga. Kelebihannya, kalau simpan longterm, mmg tinggi pulangannya, tapi mmg kena betul2 long term ya. Saya dapati, emas ni kalau dia turun, lama nak tunggu harga naik semula, tapi bila dah naik, dia naik cepat. Berbeza dengan UT, kalau turun pun, paling lama nak tunggu setahun saja, lepas tu dia naik balik.

Saya sendiri ada beli emas 4 tahun dulu, kalau saya jual 2 tahun lepas, mmg untung, tapi saya tak jual. Lepas tu harga skrg still rendah tak naik2 lagi, kalau jual skrg mmg rugi. Tapi saya tak menyesal lah, sebab mmg niat nak simpan long term.

Emas ni tak macam UT, keuntungan dia melalui kenaikan harga sahaja, tak ada dividen mcm UT. Dan ada juga risiko besar seperti dirompak, anda perlu tahu di mana nak simpan emas tu.

Kalau anda serius nak invest dalam emas, anda boleh belajar melalui ebook ini.

SAHAM

Saham ni risiko sangat tinggi tapi potensi keuntungan juga sangat tinggi iaitu lebih 100%. Anda perlu ada masa untuk pantau harga, dan perlu ada ilmu untuk pilih syarikat yang terbaik dan macammana untuk elak kerugian. Tapi kalau anda betul2 nak main saham , pastikan anda betul2 ada duit extra, jgn guna duit emergency fund atau duit yang kita nak simpan untuk anak2 atau retirement kita, maknanya, kalau duit tu hangus pun kita tak rasa menyesal atau sakit jantung.

Kalau anda serius nak belajar saham, anda boleh pegi banyak course2 yang ditawarkan di luar sana, dan kalau anda prefer untuk belajar di rumah, anda boleh belajar dari ebook ini.

AKHIR KATA

Pilihlah mana2 pelaburan yang anda rasa sesuai dengan jiwa anda. Smart investors tak buat satu pelaburan saja, dia letak duit dia di beberapa tempat. Yang penting kita faham apa yang kita buat, kena ada matlamat, ok!

Bidang saya adalah unit trust, kalau anda nak belajar ttg UT, boleh lah hubungi saya, sampai bulan June ni ada promosi permulaan dengan RM100 saja untuk buka akaun. Biasanya RM1000, jgn terlepas ya:-)

Apa itu pelaburan ?

Ada juga orang tanya soalan ni melalui Mr Google. Hehe

Meh saya bercerita sikit.

Pelaburan adalah kaedah untuk menggandakan duit dengan mengambil risiko tertentu. Kata mat salleh,
“no pain, no gain” lah kan.

Atau dengan kata lain, pelaburan adalah kaedah menggandakan duit dengan membuat duit tu bekerja pada kita. Kita kerja kuat untuk cari duit, lepas tu kita buat duit tu kerja kuat semula untuk kita. Lagi kuat bekerja, lebih banyak pulangannya.

Ada orang takut melabur, sebab takut rugi. Tapi ada pakar kewangan kata, orang yang tak pernah melabur lagi rugi dari orang yang melabur.

Sebenarnya kalau anda faham konsep dan strategi yang betul, anda takkan rugi dalam pelaburan.

Jika nak buat pelaburan, jangan letak setempat je, dan jangan lah labur semua duit kita. Letak sebahagian di tempat yang tiada risiko, dan sebahagian lagi yg ada risiko.

Pelaburan yang berisiko ni, biasanya short term tak ada hasil pun, tapi long term, hasilnya berbaloi2, malah pulangannya bersifat exponential.

Apa itu pelaburan
Saya bagi contoh, ibu bapa yang letak RM1000 untuk anak yang baru lahir, ketika anak tu umur 2 tahun, mungkin nilai duit RM1000 menjadi negative RM900. Ye, rugi dulu. Ketika dia umur 4 tahun, RM1000 menjadi RM1200. Ketika umur 10 tahun, menjadi RM2500. Ketika umur 25 menjadi RM10,000, ketika umur 40, menjadi RM40,000 dan ketika anak itu berusia 60, RM1000 tadi boleh jadi RM500 ribu. Ini lah yang di namakan kuasa kompaun (compound interest).

Tapi sayangnya ramai orang Msia masih tak ada kesedaran untuk melabur awal, kemudian tak sabar nak tgk pulangan (nak untung cepat).

Anda yang muda2 ni, rugi tau kalau tak mula melabur dari awal.

Jadi, apakah pelaburan yang terbaik?

Nanti kita sambung…….