Pernah Dengar Formula 72 Tak?


Kalau orang belajar bahagian financial ni, ada satu formula yang sangat popular, namanya formula 72.

Formula 72 ni untuk kita anggarkan berapa lama masa yang diambil untuk wang kita berganda.

Contohnya,

Formula dia macam ni:

72/pulangan = berapa tahun wang akan berganda.

Contohnya, kalau kita letak RM100k di bank biasa, berapa lama RM100k tu akan jadi RM200k?

Pulangan di bank biasa dalam 3%,
jadi,

72/3 = 24 tahun

jadi, wang RM100k akan jadi RM200k lepas 24 tahun. Mak datok! Jadi datok dulu lah nampaknya ya.hehe

Kalau kita letak RM100k di tempat yang boleh bagi 6%, contoh Tabung Haji atau KWSP, duit akan berganda menjadi RM 200k dalam masa 12 tahun.

Kalau kita letak RM100k dalam ASB yang bagi dalam 8% setahun, duit akan jadi RM200k lepas 9 tahun.

Kalau letak RM100k dalam tempat yang boleh bagi 10% setahun, duit akan berganda ke RM200k dlm masa 7.2 tahun.

Jadi pandai2 lah kita pelbagaikan tempat simpanan kita ya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s