Cara atasi masalah batuk dan selsema kanak-kanak secara alami atau natural

Petua legakan batuk dan selsema anak2 secara alami / natural

2 minyak pati atau essential oil ini adalah favourite saya untuk selsema dan batuk. Kalau takde ni mmg boleh stress sebab tidur asyik terganggu sebab anak2 sentiasa batuk di tengah malam. Sejak berkenalan dengan 2 essential oil ni, alhamdulillah 30 minit lepas sapu diluted eo atau diffuse eo, kami tidur lena sampai subuh. Kalau saya terjaga pun sebab anak nak susu. ALWAYS WORKED FOR US. Mcm miracle lah jugak. Kalau nak batuk tu baik cepat kena kerap sapu 3 jam sekali mcm tu. Sapu di dada, tulang belakang, leher, tapak kaki. Kalau selsema sapu sikit di hidung dia insyaAllah cepat baik selsema tu.

Minyak pati Sniffle stopper ni kandungan dia fir needle, rosalina, spruce, cypress, spearmint dan cedarwood. Tak ada eucalyptus atau peppermint yang tak sesuai untuk kanak2 sebab kandungan 1,8 cineole yg tinggi dalam eucalyptus dan peppermint ni boleh menyebabkan sawan atau nafas laju untuk stgh kanak2. So kena hati2 ..boleh je nak guna tapi atas risiko sendiri lah. Tak percaya boleh gugel😁 Sebenarnya byk lagi tumbuhan lain yg boleh gantikan essential oil eucalyptus dan peppermint spt rosalina, fir dan spruce yang mana selamat untuk kanak2. Dalam sniffle stopper dah ada cypress tapi saya suka je nak tambah cypress 2, 3 titik lagi utk kasi boost effect dia. Kalau anda nak beli boleh beli direct di sini:

Plant Therapy KidSafe essential oils

Blend lain yg saya suka adalah Germ Destroyer (mcm thieves tapi takde hot eo mcm oregano clove etc), guna utk bersih rumah, utk batuk berkahak pun saya sapu Germ Destroyer di dada dan tapak kaki, Nighty Night( untuk tidur, bau best sgt!), Skin Sooth (utk eczema ni pun bau best)

Oh ya minyak2 ni semua korang kena lah cair kan dia dulu tau jangan guna direct dari botol tu sapu terus ke kulit sbb essential oil ni kepekatan dia tinggi. So kena dilute atau cairkan dulu ya dalam minyak carrier oil apt minyak kelapa dara, zaitun, grapeseed dan lain2. Jgn guna minyak tanah sudah😂 cara cairkan pun ada caranya nnt sikit2 saya akan kongsikan di blog atau fb saya. Kalau nk cepat boleh wasap saya terus.

Cypress yg sy ada dlm gambar ni brand YL hadiah dari kawan ( smg dimurahkan rezeki beliau). YL pun bagus cuma harga dia selalu membuatkan saya terteguq ayaq liuq hehe. Kalau saya nk cepat mungkin saya order YL je tapi kalau boleh tunggu 10 hari saya akan beli di Plant Therapy je sebab harga jauh beza. Dari segi kualiti sama saja kalau ikut pengguna di USA. Murah tak bermakna tak bagus ya. PT ni antara syarikat Essential oil yg mendapat ranking tertinggi di USA dan review pengguna di website PT dan amazon pun bagus2. Nak tau macam mana nk dapat free shipping dan additional 10% discount boleh wasap je saya hehe.

www.wasap.my/60145281089

Mcm mana nk beli di website tu? Kalau korang first time nk beli dari oversea mungkin korang akan terkial2 juga. Ada 2 cara untuk bayar.

1- Boleh guna credit card. Make sure call dulu bank minta approve utk beli brg online dgn Cc tu.

2 – Paypal . Saya biasa guna Paypal. Senang je. Korang register pastu masuklah info debit kad korang dlm tu. Tapi kena call juga bank untuk izinkan shopping online guna debit kad tu. Korang semua ada debit kad kan? Takkan takde kot? Kalau takde..ada satu lagi cara lain untuk shopping guna Paypal tapi korang kena ada bank RHB.

Kalau takde jugak..alahaiii..contact je lah saya nnt saya tlg belikan ya hehe. Saya amik cas lah sikit atas service saya tu. Kalau 100 org minta tulun jenuh juga saya nk bg service free😂

Advertisements

Apa itu Unit Trust

Ramai yang masih tak faham..

Apa tu Unit Trust?

Shortform unit trust ni UT. Dalam bahasa Melaýu  disebut Unit Amanah.

Unit Trust ni konsep dia adalah simpan dan labur untuk jangka masa panjang. Jadi ia bukan skim cepat kaya yang menjanjikan untung segera ya.
Secara umum unit trust ada 3 objektif.
1. Untuk bina dana persaraan (guna EPF atau CASH)

2. Untuk bina dana pendidikan untuk anak2.

3. Untuk bina dana haji
+++++++++++++++++++++
DANA PERSARAAN tujuannya Supaya kita tak perlu terus kerja selepas umur 55 atau umur persaraan yg dipilih. 

Manfaat:
Ada income bulanan utk hidup tanpa kerja sehingga kita tinggalkn dunia ini
Bagaimana nak bina?

Buat simpanan bulanan.
Cth:

RM710 sebulan selama 30thn

Dapat kumpul RM1juta pada 55thn.
Jumlah simpanan hanya RM255,600 tapi pulangan jadi RM1juta
Kemudian RM1juta dapat hasilkan wang pencen RM7,000 sebulan.
Nampak mcm RM7k banyak. Tapi 30 thn akan datang sikit saja sebenarnya..sebab apa? Sebab inflasi lah..tapi..baik ada dari tak ada langsung kan?
++++++++++++++++++++++++++++++++++
DANA PENDIDIKAN
Objektif:
Kumpulkan wang untuk pendidikan anak2 kita.
Manfaat:
Tak perlu risau masa anak dah capai umur 18 tahun. Boleh guna duit yg dikumpul. Mungkin RM100k atau RM 60k ikut keperluan
Bagaimana nak bina?
Simpan RM177 sebulan utk 15 tahun dapat jana RM60k

.

.

.

.

+++++++++++++++++
DANA HAJI
Objektif:
Pergi haji dgn pakej spy dpt cepat sikit. Syarat dah daftar haji di TH.

Sasaran RM30,000
Manfaat:
InsyaAllah boleh awalkan sikit tempoh menunggu.
Bagaimana nak bina:
Simpan RM166 sebulan selama 10 tahun. Dapat jana RM30,000

.

.

.

.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
Secara keseluruhannya. 
Proses penyimpanan dalam unit trust ini mendisiplinkan kita untuk menabung dan membantu mencapai matlamat kewangan seperti persaraan, pendidikan dan haji.
Ia juga dapat melawan kadar inflasi  yang menyebabkan nilai wang turun.
Haslia Hassan

014-5281089

Unit Trust Consultant

hiii

Assalamualaikum. Lamanya tak berceloteh di sini.
Saya masih lagi berblog tapi banyak fokus dengan Medisavers TakafulSerum Mandian Kuning Nuraz, dan RCC SteviaUnit trust atau unit amanah ni tak boleh promote di internet dah. Sebab tu dah tak banyak berceloteh tentang UT lagi di sini.

Untuk ketahui tentang medical card Medisavers Takaful yang murah dengan benefit terbaik, boleh melawat blog Medisavers saya di atas ya. Nak jadi agent pun boleh, tak perlu ambil exam pun boleh dapat komisen dengan Medisavers Takaful ni:)

Kalau ada baby demam kuning, boleh ikhtiar dengan serum Mandian Nuraz .

Untuk tukar gula pasir ke stevia pun boleh hubungi saya sebab saya stokis aktif RCC STEVIA.

 Stevia ni bukan ubat ya, ramai orang duk ingat stevia n untuk orang sakit saja. Tapi kita yang sihat mestilah bertindak untuk menjaga kesihatan dari awal lagi. GULA PASIR telah di ketahui umum sebagai punca kepada banyak penyakit kronik seperti kencing manis, jantung , kanser dan sebagainya. Jadi, menjadi kewajipan kita untuk bertukar ke pilihan yang lebih baik dan selamat sebagai usaha kita menjaga kesihatan. Alhamdulillah saya satu keluarga, adik beradik dan ramai saudara mara telah bertukar ke RCC STEVIA.

Rcc stevia
Saya memang minat sangat segala benda berkaitan kesihatan dan kewangan ni:):):)
Apa2 boleh wassap 014 5281089 ok.

Nuraz Penawar Demam Kuning Yg Selamat

Ramai ibu bapa yang cuba pelbagai cara untuk menurunkan demam kuning anak. Ada yang bagi bayi makan jus anggur, jus sengkuang, susu kambing dan macam2 lagi. Tahukah anda yang usus bayi yang baru dilahirkan masih tidak dapat berfungsi dengan baik? Jika tidak sesuai boleh menyebabkan komplikasi kepada bayi. Ada bayi yang berusia 14 hari di bedah kerana diberi jus anggur oleh neneknya untuk menurunkan kuning. Ada juga yang meninggal setelah diberi air sengkuang. Ini kerana usus bayi tersebut tidak serasi dengan makanan tersebut. Memang cara atau petua orang dulu adalah murah tetapi tidak selamat untuk bayi. Jika anda sanggup memberi makanan tersebut kepada bayi bermaksud anda sanggup menerima segala kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku kepada bayi anda.
.
Sebenarnya demam kuning adalah normal. Namun bergitu jika berlarutan ia tidak harus diambil ringan kerana boleh menyebabkan kecacatan otak pada bayi..

.

Sekiranya tuan puan sedang ikhtiar untuk turunkan kuning bayi, saya cadangkan cuba mandian herba Nuraz. Ianya dibuat khas untuk membantu menurunkan demam kuning bayi. Ianya keluaran Muslim dan mempunyai kelulusan KKM. Setakat ni feedback dari pelanggan sangat memberangsangkan.

.

Petua demam kuning

Jom tengok beberapa testimoni dari ribuan testimoni yang kami ada:

Petua turunkan demam kuning bayi

.

Cara nak guna Nuraz pun mudah, hanya mandikan baby dengan titisan Nuraz. Kandungan Nuraz hanyalah bahan semulajadi tanpa bahan kimia bahaya, jadi ianya adalah selamat. Tak perlu suap apa2 pada bayi.

Ok kalau nak cuba Nuraz boleh wassap saya  terus..tak perlu komen atau email sebab saya takut lambat reply. Wassap terus untuk respon pantas ya. Nak minta testimoni lagi pun boleh. oh ya baby yang ada prolonged jaundice, baby pramatang dan G6PD pun boleh guna Nuraz ya.

.

014 5281 089

014 5281 089

Liya agent aktif Nuraz.

Jana Pendapatan Dgn Bisnes Mudah RCC Stevia

Assalamualaikum,

lama sgt tak update kat sini, sebenarnya saya skrg dah tambah side bisnes lain iaitu bisnes RCC Stevia.

Asalnya saya nak jadi pengguna saja, tapi bila dah guna tak sampai sebulan asa mcm2 kesan baik pada kesihatan kami sekeluarga, terdetik di hati why not jual stevia ni..cuba lah mana tahu ada rezeki..

Saya cuba promote stevia ni kebanyakannya melalui facebook saja, alhamdulillah sambutan sangat baik..network saya dah berkembang sampai ke Brunei,, tak sangka sangat2!

rcc.jpg

Apa yang saya buat hanyalah berkongsi kebaikan stevia dan educate orang ramai tentang bahaya gula. Mcm tu lah biznes ni, kita tak perlu menjual sgt, kita hanya berkongsi berkongsi dan berkongsi, niat utk tambah nilai pada orang ramai..dgn stevia niat saya untuk ajak orang ramai sama2 sihat dengan kurangkan pengambilan gula dan bertukar kepada gula sihat stevia (0 kalori). insyaAllah rezeki akan dtg pada kita.

Stevia ni bukan sekadar pengganti gula tapi juga sejenis pemanis yg di peroleh dari tumbuh2an..yg ada manfaat kesihatan lain seperti menyeimbangkan gula darah, tekanan darah dan membuang toksin dari badan kita. Sesuai untuk semua orang yang sakit atau sihat. Prospek sangat luas ya, semua org yg pakai gula! Cuba tanya jiran kita kiri kanan depan belakang…siapa yang tak pakai gula?

the miracle of stevia.jpg

Kalau ada yang minat nak cari pendapatan tambahan dengan RCC Stevia ni please wassap saya 014-5281089, saya akan cuba yang terbaik untuk coach anda.

Biz ni senang sgt tak perlu simpan stok byk2 sgt..modal kecik bermula rm140 ke rm980 saja. Saya ambil pakej terbesar RM980, dalam sebulan dah balik modal! Hanya dengan berkongsi di Facebook. untuk customer saya yang jauh2, saya tak perlu pos sendiri, upline saya yang merupakan stokis tolong pos untuk saya..kerja saya hanya berkongsi kebaikan stevia, registerkan ahli RCC baru..dan coaching downline2 saya.

Nanti dah ada side income boleh lah guna income tu untuk melabur ni Unit Trust ya. Saya masih lagi Unit Trust Consultant..sambil2 je biznes stevia ni 🙂

Nak jadi pengguna saja pun boleh, tiada paksaan untuk berbiznes. Lepas ni saya akan berkongsi kelebihan menjadi ahli RCC stevia..kelebihan perniagaan RCC, kesan baik yang saya sekeluarga alami sejak bertukar ke stevia. Dan macam2 lagi.

Wassap 014 5281089 ya.

 

 

 

Petua Hilangkan Demam Kuning Jaundice Bayi Baru Lahir

Kalau baby demam kuning tak hilang2 mesti risaukan? Saya nak kongsi petua hilangkan demam kuning atau jaundice pada bayi baru lahir.

Apa yang saya buat dulu, masa lahirkan anak pertama, mak saya mandikan anak saya dengan daun inai. Cara dia, rebus daun inai tu, air inai campur dengan air biasa, sampai air jadi suam2, lepas tu mandikan baby dalam air tu mcm biasa. Lepas tu orang kata pagi-pagi kena bagi baby kena sinaran cahaya matahari. Tapi pagi betul ya dalam pukul 8 atau 9 am gitu. Lagi satu kena bg anak susu badan banyak-banyak. Alhamdulillah ok lah anak saya demam kuningnya tak lama.

Tapi kalau tak hilang2 juga, atau susah nak cari daun inai, boleh try produk mandian herba anti – jaundice NURAZ ni. Produk kegunaan luaran, hanya titiskan 40 titik dalam air mandian dan mandi seperti biasa. Setakat ni banyak feedback positive alhamdulillah.

Memperkenalkan NURAZ, produk mandian penawar demam kuning bayi yg PERTAMA seumpamanya di Malaysia. Dirumus khas utk membantu menghilangkan kuning bayi sis dgn menggunakan 100% herba tempatan berserta doa dan selawat.

penawar demam kuning bayi

12032004_1508271336150456_5874571963256129753_n

12063493_1508428019468121_5613878645370457880_n
.
InsyaAllah, kesan dpt dilihat seawal 2 ke 3 kali penggunaan.
.
✔Dirumus dgn 100% herba tempatan berserta doa dan selawat.
✔Kesan dpt dilihat seawal 2 ke 3 penggunaan.
✔Utk kegunaan luaran saja.
✔Selamat dan halal
✔Byk testimoni dari pelanggan
✔Tiada kesan sampingan

-NURAZ sesuai dicampurkan dlm mandian bayi utk rawatan jaundice seawal usia bayi 3 hari dan ke atas
-kekerapan bayi utk dimandikan terpulang tetapi mengikut perbezaan usia berapa hari.
-klu bwh 10hari sesuai 1 kali shj
-10 hgga 20hari terpulang 1@2kali

FaQ: Nuraz boleh digunakan utk brp kali mandian?

-4 ke 8 kali terpulang pd cara masing2 sbb 1kali mandian mggunakan 40-50titisan.
-paling penting ingatkan pengguna ikut arahan pd kotak spt goncang sebelum guna
-titisan tu dgr mcm susah tetapi sebenarnya mudah shj sbb sekali sedut dah 7, 8 titisan dah
-klu terlebih titis pun xda masalh lg bagus cuma cepat habis shj cukup sudah memadai klu 40-50 titisan
-klu maintain mandi 3, 4 kali pun dgn izin Allah akan turun bacaan hari demi hari dan lama2 hilang jaundice
-xperlu tmbah order cukup sekadar 1 botol 1 bayi
-tetapi klu guna lagi byk lg cepat turun.tp kena byk botol pula
-nasihat sy cukup 1 botol dan ikut arahan di kotak insyaAllah menurun dan menurun dan perlahan2 hilang
-utk info jaundice ni klu bacaan dah bwh 100 mksudnya dah selamat dan xkan naik mendadak kembali
-kecuali bayi ada komplikasi lain mcm hati mmg susah nk turun tp itu kes terpencil shj

So kalau anda dah cuba petua hilangkan demam kuning bayi yang saya cadangkan awal2 tadi, tapi tak turun juga, boleh lah ikhtiar dengan NURAZ ni. Harga RM55 + RM6 postage ke SM dan RM10 ke SS.

WASSAP ke utk serius order dan respon cepat. Komen atau email, mungkin saya tak perasan.

Nak tgk testi sila ke FB page kami: https://www.facebook.com/nurazpetuahilangkandemamkuningjaundicebayi/

Resepi Doh Roti Pizza Homemade Mudah, Sedap Dan Lembut

Lamanya tak makan pizza homemade. Dulu masa di Jepun rajin jugak lah menguli, kali ni ada bibik rajin masak2, bagi saja resepi roti ke kek ke esok lusa mesti terhidang depan mata 😀 Sebelum ni saya pernah share resepi pizza homemade mudah, sedap dan lembut kat sini, tapi dalam bahasa Inggeris, jadi kali ni saya translate lah sebab ada yang komen minta dalam bahasa Melayu. Hihu. Dan saya nak share tips tambahan nak bagi pizza tu jadi lebih sedap. Kalau nak cerita pasal resepi pizza paling simple, sebenarnya ada resepi yang lagi mudah guna roti je, tak payah penat menguli, tapi tak real la kan hehe. Mula2 rasa leceh menguli tapi lama2 jadi seronok. Kalau nak resepi pizza simple, anda skip je mana2 cara kat bawah yang anda rasa remeh. Contoh, doh tu lepas uli tak payah tunggu kembang dah, terus taruk sos, sayur , sosej, cheese, dan bakar..tapi tak jamin lembut & sedap lah kan. Kalau nak sedap memang kena ikut resepi bawah ni ok 😉

resepi doh roti pizza homemade mudah dan sedap

Resepi doh roti pizza homemade

By the way sk= sudu kecik, sb= sudu besar,nnt kang ada yang tak faham pulak

1/2 sk dry yis (mauripan)
60ml susu UHT
45 ml air suam
1 sk gula
1 sk tepung biasa (untuk tabur masa menguli)

180g tepung biasa
1/2 sk gula
1/2 sk garam
1/2 sb marjerin

Filling :

2 – 3 sb puri tomato.

Potong kurus2 :

1/2 lada benggala merah
1/2 lada benggala hijau
1 tin kecik nenas
1 paket buah zaitun
1 bawang besar
2 batang sosej
1 tin kecik mushroom butang
ayam mince secawan
Serbuk lada hitam
sos bbq

bahan2 di atas ni kita goreng sekejap, tak perlu lama nnt nak bakar dengan pizza kan

* Boleh buang mana2 yang uolls tak berkenan kat atas. dan tambah apa2 sayur yang uolls suka*

Resepi istimewa cheese sauce

2 sb tepung
1 sk butter
2 cwn susu uht,
2 – 3 keping slice cheese
garam & lada hitam

Masak atas api kecik sambil kacau2, dah pekat tutup api

Cara2:

Untuk doh pizza:

1-masukkan yis dalam air suam, campur secubit gula dengan secubit tepung, biarkan dalam 10-12 minit.

2- Ayak tepung ke dalam mangkuk, tambah gula dan garam dalam tepung, gaul2 dan buat lubang di tengah2.

3-Tuang campuran yis di tengah tu, campur susu sekali dan marjerin. Uli sampai adunan lembut. Biarkan dalam bekas yang sesuai dan tutup dengan tuala lembap. Mangkuk tu jangan lah sama besar je dengan doh tu nnt kan doh tu akan mengembang, so letak dalam bekas besaq sikit na. 😀

Rahsia Roti, Pau dan Bun

4- Bila doh dah kembang dua kali ganda, tumbuk2 doh tu sampai angin semua terkeluar, pas tu biar lagi 10-15 minit.

5- Tabur tepung atas tempat menguli, ratakan doh dengan batang penguli tu sampai saiz jadi dalam 3 mm. Lepas tu letak lah doh tu dalam tray bakar yang disapu butter sikit. Ratakan doh dalam tray tu, cucuk2 doh tu dengan garpu supaya doh tu kembang cantik nanti.

6-Sapu tomato puri atas doh tu.

7- Tuang cheese sauce atas puri

8- Tuang ayam & sayur yg digoreng tu

9- Tabur cheese mozarella dan apa2 mayonis yang uolls suka, kalau suka tabur italian herbs mcm oregano ke parsley ke

10- Bakar 180 darjah selasa 15- 20 minit.

Yey siap…sedapnya!

Selamat menguli yek!

Rahsia Roti, Pau dan Bun