Mencari Stoller Baby Murah ?

Assalamualaikum

Untuk pengetahuan ibu2 yang sedang mencari stroller baby murah, sekarang ni Lazada ada buat sales besar2an tau.

Saya tengok stoller baby sales dari 40% ke 70%. Memang murah sangat.

Kalau saya lah, untuk benda2 mahal macam ni memang recommended shopping di LAZADA sebab boleh baca review pembeli sebenar. Kalau barang yang kurang dari 3 bintang tu, avoid lah. Selain dari tu, lebih selamat, maksud saya kebarangkalian utk ditipu penjual persendirian tu tak ada sebab lazada jamin pembelian selamat. Barang2 mahal ni jangan lah beli dengan orang yang kita tak kenal. Dah ramai kena tipu kat internet tau.

Ni antara stroller baby murah dengan review 4/5 bintang. Yang murah lagi harga dalam RM100 pun ada tapi review tak ada lagi.

Santa Barbara Stroller

stroller murah lazada
Klik Gambar Untuk Lebih Jelas

baby stroller murah online

My Dear Stroller

Stroller baby murah

Ada beberapa lagi baby stroller yang murah harga RM100 gitu tapi tak ada review lagi. Tak ada review tak bermaksud tak bagus, bukan semua pembeli rajin nak hantar review kat website tu,kan 🙂

Saya dulu kat Jepun habis dalam RM1300 macam tu beli stroller brand Graco kalau tak silap..mahai betul lah. Mostly kat sana memang harga RM1000 lebih.

Kat Malaysia ni rasanya dalam RM300 ke RM500 dah boleh dapat yang elok dah. Saya pernah tengok parents beli stroller harga sampai RM3000..terbeliak jugak lah mata ni.

Saya rasa tak perlu lah membazir sampai macam tu sekali kot. Stroller harga dalam RM1000 dah cukup bagus dan tahan lama rasanya. Lagi satu, mahal tak semestinya tahan lama atau mudah guna. Saya pernah beli kerusi makan baby harga dalam RM700, masa tu excited sebab anak pertama kan. Siap boleh goyang2 ada muzik apa semua. Tapi anak tak berapa suka pun duduk situ. Pakai sekejap sangat, lepas tu tak pakai dah. Adik2 dia pun tak suka duduk situ. Rasanya lagi baik beli kerusi makan baby yang kayu macam kat restoran tu..harga dalam RM50 je. Huhu.

Klik link di bawah untuk usya stroller baby murah dan terbaik di Lazada. Sales sampai 26 Mac 2015 saja tau.

LAZADA

Buat Duit Tanpa Modal – Boleh Ke ?

Assalamualaikum

Selama ni saya asyik cerita tentang pelaburan saja kan, tapi kalau tak ada duit lebih, mcm mana nak melabur ye tak?

Memandangkan GST pun akan dilancarkan tak lama lagi, pastinya ramai yang resah gelisah. Ye lah, harga barang naik, tapi gaji tak naik2 juga. Nak buat bisnes pun tak ada modal ye tak?

Tapi boleh ke sebenarnya nak jana duit tanpa modal?

Jawapannya, SANGAT BOLEH.

Satu2nya cara untuk buat duit tanpa modal adalah melalui bisnes affiliate secara online.

Apa itu affiliate?

Affiliate maksudnya agent. Agent ni tolong promosi produk orang lain. Bila orang beli melalui link affiliate kita, kita diberi komisen. Biasanya kita tak perlu menjual pun, orang beli dengan rela hati. Yang menjual adalah owner produk tersebut.

So, di mana nak letak link affiliate kita tu?

Kita boleh letak di mana2 laman sosial seperti blog, Facebook, Instagram dan banyak lagi.
Biasanya orang guna blog/website untuk bisnes affiliate ni.

Tapi, kalau tak kena cara, susah juga nak dapatkan orang beli barang dari link kita tu. Seperti juga bisnes2 lain, kita perlu ada ilmu kalau betul2 mahu serius.

Panduan Lengkap Bisnes Affiliate

Secara kasarnya, ini adalah langkah2 yang perlu anda buat kalau nak mulakan bisnes tanpa modal ini.

1- Pilih Niche/Subjek yang anda minat, tapi mempunyai pasaran yang tinggi juga. Contohnya niche “Nak Kurus”.
2- Bina blog tentang niche tersebut. Guna blogspot atau wordpress, percuma saja.
3- Cari “keyword emas” yang biasa orang ramai type di Google. Contohnya, kalau orang nak kurus, ada yang type “cara kurus cepat”. Ada kaedah tertentu utk pastikan keyword mana yang patut anda fokus, supaya mudah orang jumpa blog anda.
4- Tulis artikel tentang “keyword emas” tersebut.
5- Cari banyak lagi “keyword emas”, dan buat artikel banyak2 lagi.

Saya tak boleh nak hurai semua ni sebab panjang sangat nak cerita. Saya dah explore bisnes ni sejak 2006 lagi dan saya sendiri pernah merasa, cuma market saya dulu orang US, bukan orang Malaysia. Sbb dulu orang Malaysia ni masih kurang shopping online. Sekarang ni dah ramai orang Malaysia shopping online dan guna google untuk cari maklumat. Market masih luas. Percaya lah, kalau anda mula sekarang, anda akan rasa hasilnya 3 ke 4 bulan dari sekarang.

Saya rasa rugi kalau kita tak ada blog. Sebab blog ni seolah-olah seperti “rumah di alam maya”. Berjuta orang dapat pendapatan pasif melalui bisnes rumah sewa dan jual beli rumah, yang memerlukan modal yang tinggi, tapi percaya tak kita juga boleh dapat pendapatan pasif melalui “rumah maya” kita ni. Malah kalau kena caranya dan istiqamah, anda boleh dapat pendapatan pasif lebih banyak dari rumah alam maya ini berbanding rumah yang betul-betul tu. Yang paling best, tak perlu keluar modal, tak perlu nak pening melayan karenah penyewa, tak perlu kalut layan pelanggan, tak perlu kalut pos barang.

Kalau anda redah sendiri untuk buat duit melalui blog ni, mungkin anda tak dapat 1 sen pun dari blog anda. Nak berjaya anda mesti belajar dari orang yang dah berjaya.

Tapi saya nak ingatkan, bisnes affiliate ni memerlukan kesabaran dan fokus. Bukan skim cepat kaya ya. Kalau anda betul-betul belajar dari pakar, sabar dan istiqamah, insyaAllah anda akan mendapat hasil dalam bulan ke 3 atau 4. Jangan mudah distract dengan tawaran bisnes lain di alam maya ini, anda akan kecundang. Ini adalah kesilapan utama orang ramai yang tak dapat buat duit di internet. Fokus satu-satu sampai berjaya. Bisnes Affiliate melalui blog adalah bisnes yang anda wajib terokai sebelum bisnes lain, sebab ia mampu memberi anda pendapatan secara autopilot, walaupun anda tengah “melabur” di dalam tandas. Bisnes lain, seperti dropship, facebook, bukan tempat terbaik utk memberi anda pasif income.

Panduan Lengkap Bisnes Affiliate

Pelaburan Saham Lebih Baik?

Semasa saya buka booth untuk promosi Unit Trust, ada juga orang yang datang pada saya dan cakap

Unit Trust ni slow lah, baik trade sendiri main saham..

Ehe..saya tak argue lah, mmg betul dia cakap, kalau betul2 ada modal lebih, hutang pun takdak, duit hanguih 100% pun tak rasa apa, ok no problem go on lah trade saham 🙂

Generally Unit Trust ni lebih kurang saja dengan saham, cuma UT ni kita serahkan kepada fund manager yang berpengalaman untuk trading mewakili pelabur. Dan bila kita invest dalam UT kita akan masukkan duit kita ke dalam fund, di mana satu fund tu biasanya akan melabur ke lebih daripada 10 syarikat, jadi risiko kita tak besar macam trading sendiri.

bigstock-Silhouette-of-Stock-Market-Dis-62230052-1940x1339

Sebenarnya UT ni adalah tempat simpanan + pelaburan alternatif selain daripada ASB dan Tabung Haji. Kita tak boleh sama kan saham dengan Unit trust. Untuk matlamat kewangan jangka panjang seperti persaraan dan pendidikan anak yang masih kecil, adalah lebih sesuai kita letak duit dalam UT berbanding Tabung Haji dan ASB disebabkan potensi pulangan yang lebih baik.

Kalau agak2 nak pakai duit cepat, contoh nak beli rumah dalam masa 2 tahun lagi, maka simpan lah di Tabung Haji atau ASB (kalau anda yakin dgn ASB lah, saya tak letak sebab tak yakin).

Lepas dah bagi2 simpanan kita tu dalam TH, ASB dan UT, emergency fund pun dah secure 3-6 bulan kos sara hidup pun dah secure, tiba2 dapat durian runtuh contohnya bonus dari syarikat tempat kerja atau harta pusaka, maka wang tu boleh lah digunakan untuk main saham. Kalau boleh selesaikan dulu hutang2 dengan orang atau hutang2 personal loan/kad kredit yang tinggi interestnya. Ada lebih tu kita boleh trade saham.

Saya sendiri pun tak pernah trade saham, memandangkan portfolio saya dah ada hampir semua pelaburan, minat juga sebenarnya untuk trade saham cuma belum ready. Saya ingat bila dah ready saya nak grab ebook ni untuk belajar mcm mana nak trade saham. Lagi pun ada 30 hari money back guarantee, lepas baca ebook tu kalau tak puas hati atau susah sgt nak ikut, kita boleh minta refund dalam masa 30 hari. Kalau anda dah beli ebook ni bagitahu lah saya mcm mana isi kandungannya, ya?

Pelaburan Islam Terbaik

Tertanya2 tentang pelaburan Islam yang terbaik?

Kalau anda tanya agent unit trust, mereka akan kata unit trust yang terbaik. Kalau tanya agent emas, mereka kata emas lah yg terbaik. Kalau tanya pakar saham, mereka kata saham lah yang terbaik. Kalau tanya org ASB,mereka kata ASB lah yg terbaik.

Sebenarnya kan, tak ada istilah pelaburan terbaik. Setiap pelaburan ada pro & cons dan kita kena pilih pelaburan yang sesuai dengan jiwa kita dan tahap risiko yang sesuai dengan kita. Dan penting untuk anda faham apa itu pelaburan dan mengapa semua orang perlu melabur seawal yang mungkin.

Macam kami sendiri, hartanah pun ada, unit trust pun ada, emas pun ada beli juga. Dengan kata lain, kami pelbagaikan. Semua nya kami buat untuk long term.
Sekarang tengah fikir nak belajar main saham pula.

UNIT TRUST

Secara jujurnya, dalam banyak2 pelaburan islamik yang saya ada, memang unit trust yang paling simple dan tak pening kepala. Tapi bukan saya kata UT adalah pelaburan yang terbaik untuk anda ya. Cuma, saya rasa, untuk orang yang sangat busy, tak suka nak pening2 kepala, dan pentingkan yang ISLAMIK, maka Unit trust islamik lah yang terbaik. Dan potential return nya pun bagus dari tempat simpanan lain. UT ni kiranya mcm alternatif kepada bank biasa, Tabung Haji, EPF & ASB. Bank biasa bagi hanya 2-3%, TH pula 6%, ASB 7-9%, UT pula 8-20% purata setahun, bergantung kepada strategi yang anda gunakan. Kalau nak simpan di UT, pastikan matlamat pelaburan adalah untuk jangka masa panjang untuk mendapat pulangan yang terbaik. Masa harga rendah, jangan lah panic melulu, tambah lagi pelaburan masa tu, anda dengar nasihat saya ni, insyaAllah anda akan senyum lepas 10-20 tahun nanti.

“Apa ingat prepaid ke asik nak suruh topup2?? ” Ada juga orang yang degil dan eksyen mcm ni. Anda nak tambah atau tak, terpulang pada andalah, sebagai UTC, saya nasihat saja kepada klien2 untuk top up jika harga rendah. Mana nak cari duit utk top up? Kan saya dah kata, pelbagaikan pelaburan. Tabung Haji letak juga, ASB letak juga kalau yakin. Masa harga rendah tu amiklah sikit duit dari TH atau ASB tu untuk topup di Unit Trust. Kata orang, nak seribu daya, kalau anda nak untung lebih, anda kena usaha lah juga sikit.

Sebab apa saya kata UT ni simple, sebab kita boleh menyimpan sambil melabur dengan membuat pelaburan tetap setiap bulan, bermula RM100 saja minimum. Market turun ke market naik ke, just invest mcm biasa. Sebab apa? Ni sebabnya:

pelaburan islam terbaik

Ya, mmg susah nak predict bila market paling rendah. Jadi yang terbaik, kita invest secara tetap setiap bulan. Bila kita sedar je market tengah rendah atau berlaku kegawatan ekonomi, atau ada masalah dalam syarikat tertentu (yg anda labur duit disitu), masa tu orang ramai takut nak letak duit banyak..memang lumrah mcm tu, tapi sebenarnya, masa tu lah kita kena tambah duit lebih dari biasa:

Jangan pulak gatai pergi jual pelaburan masa harga rendah tu ya…sebab…

Lepas dah ikut strategi yang atas ni, anda stay dengan satu lagi strategi penting iaitu:

Satu lagi yang saya suka tentang pelaburan unit amanah atau unit trust ni, adalah, ada fund yang bagi kita life takaful percuma. Pulangan pun ok setakat ni 12% purata pulangan setahun (3 tahun performance). Jadi kalau kita meinggal dunia, waris kita akan dapat jumlah yang sama dengan jumlah pelaburan kita. Contoh, kalau kita ada RM50k dalam fund tersebut dan kita meninggal, waris kita akan dapat takaful RM50k juga, disamping wang pelaburan masih boleh dikekalkan. Berbeza dengan anda letak duit di TH atau ASB, anda tak ada coverage macam ni rasanya.

Nak tahu tentang fund tu?

Kelebihan UT ni adalah:
– Diuruskan oleh fund manager yang berpengalaman luas
– Di kawal selia oleh pihak trustee
– Diluluskan bank negara
– mudah dicairkan, boleh jual bila2 masa hari bekerja.
– ada free life takaful (tak semua fund & syarikat yang tawarkan takaful percuma ni)
– modal RM1000 saja untuk permulaan.
– potensi keuntungan sehingga 20% purata setahun.
– Ada dividen dan kenaikan harga.

Kekurangan UT:

– Ada risiko turun harga (sama mcm pelaburan lain juga , semua ada turun naik), orang yang faham konsep UT mcm saya suka bila harga turun 🙂
– Ada service charge (bergantung pada syarikat- semua investment pun ada charge2 tertentu, bukan UT sahaja)

HARTANAH:

HARTANAH ni pelaburan long term yang sangat baik, tapi perlu belajar juga untuk elak kerugian2 tertentu. Anda kena pilih lokasi yang sesuai, dan belajar untuk dielakkan drpd ditipu daripada pihak developer, lawyer atau bank. Lepas tu anda kena decide, nak invest real estate ni utk capital gain atau untuk dapatkan income.

Kalau anda serius nak invest dalam hartanah, saya suggest anda belajar membeli hartanah lelong untuk dapatkan harga yang murah.

Pelaburan property ni kalau main sewa pada orang, kadang2 rasa leceh nak layan penyewa yang banyak karenah. Tapi kalau ada byk, mmg berbaloilah. Macam ayah saya sendiri, walaupun dah pencen, tapi income dia skrg lagi byk dari zaman dia kerja dulu, 2 kali ganda kot. Sebab dia ada byk rumah yang disewakan. Memang masyuk, tapi kadang2 ada juga penyewa yang sampai 3 bulan pun tak bayar2 sewa. Kena hati kering lah utk halau penyewa tu. Kalau jenis yg mudah kesian, memang susah.

Potensi keuntungan utk hartanah juga tinggi lebih kurang mcm UT juga kalau kena caranya.

EMAS

Pelaburan emas pulak, nak kena fikir nak simpan kat mana, yang sememangnya kena bayar cas juga. Kelebihannya, kalau simpan longterm, mmg tinggi pulangannya, tapi mmg kena betul2 long term ya. Saya dapati, emas ni kalau dia turun, lama nak tunggu harga naik semula, tapi bila dah naik, dia naik cepat. Berbeza dengan UT, kalau turun pun, paling lama nak tunggu setahun saja, lepas tu dia naik balik.

Saya sendiri ada beli emas 4 tahun dulu, kalau saya jual 2 tahun lepas, mmg untung, tapi saya tak jual. Lepas tu harga skrg still rendah tak naik2 lagi, kalau jual skrg mmg rugi. Tapi saya tak menyesal lah, sebab mmg niat nak simpan long term.

Emas ni tak macam UT, keuntungan dia melalui kenaikan harga sahaja, tak ada dividen mcm UT. Dan ada juga risiko besar seperti dirompak, anda perlu tahu di mana nak simpan emas tu.

Kalau anda serius nak invest dalam emas, anda boleh belajar melalui ebook ini.

SAHAM

Saham ni risiko sangat tinggi tapi potensi keuntungan juga sangat tinggi iaitu lebih 100%. Anda perlu ada masa untuk pantau harga, dan perlu ada ilmu untuk pilih syarikat yang terbaik dan macammana untuk elak kerugian. Tapi kalau anda betul2 nak main saham , pastikan anda betul2 ada duit extra, jgn guna duit emergency fund atau duit yang kita nak simpan untuk anak2 atau retirement kita, maknanya, kalau duit tu hangus pun kita tak rasa menyesal atau sakit jantung.

Kalau anda serius nak belajar saham, anda boleh pegi banyak course2 yang ditawarkan di luar sana, dan kalau anda prefer untuk belajar di rumah, anda boleh belajar dari ebook ini.

AKHIR KATA

Pilihlah mana2 pelaburan yang anda rasa sesuai dengan jiwa anda. Smart investors tak buat satu pelaburan saja, dia letak duit dia di beberapa tempat. Yang penting kita faham apa yang kita buat, kena ada matlamat, ok!

Bidang saya adalah unit trust, kalau anda nak belajar ttg UT, boleh lah hubungi saya, sampai bulan June ni ada promosi permulaan dengan RM100 saja untuk buka akaun. Biasanya RM1000, jgn terlepas ya:-)

Apa itu pelaburan ?

Ada juga orang tanya soalan ni melalui Mr Google. Hehe

Meh saya bercerita sikit.

Pelaburan adalah kaedah untuk menggandakan duit dengan mengambil risiko tertentu. Kata mat salleh,
“no pain, no gain” lah kan.

Atau dengan kata lain, pelaburan adalah kaedah menggandakan duit dengan membuat duit tu bekerja pada kita. Kita kerja kuat untuk cari duit, lepas tu kita buat duit tu kerja kuat semula untuk kita. Lagi kuat bekerja, lebih banyak pulangannya.

Ada orang takut melabur, sebab takut rugi. Tapi ada pakar kewangan kata, orang yang tak pernah melabur lagi rugi dari orang yang melabur.

Sebenarnya kalau anda faham konsep dan strategi yang betul, anda takkan rugi dalam pelaburan.

Jika nak buat pelaburan, jangan letak setempat je, dan jangan lah labur semua duit kita. Letak sebahagian di tempat yang tiada risiko, dan sebahagian lagi yg ada risiko.

Pelaburan yang berisiko ni, biasanya short term tak ada hasil pun, tapi long term, hasilnya berbaloi2, malah pulangannya bersifat exponential.

Apa itu pelaburan
Saya bagi contoh, ibu bapa yang letak RM1000 untuk anak yang baru lahir, ketika anak tu umur 2 tahun, mungkin nilai duit RM1000 menjadi negative RM900. Ye, rugi dulu. Ketika dia umur 4 tahun, RM1000 menjadi RM1200. Ketika umur 10 tahun, menjadi RM2500. Ketika umur 25 menjadi RM10,000, ketika umur 40, menjadi RM40,000 dan ketika anak itu berusia 60, RM1000 tadi boleh jadi RM500 ribu. Ini lah yang di namakan kuasa kompaun (compound interest).

Tapi sayangnya ramai orang Msia masih tak ada kesedaran untuk melabur awal, kemudian tak sabar nak tgk pulangan (nak untung cepat).

Anda yang muda2 ni, rugi tau kalau tak mula melabur dari awal.

Jadi, apakah pelaburan yang terbaik?

Nanti kita sambung…….

Risau tentang kos yuran unit trust?

Salah satu faktor yang menyebabkan orang ramai elakkan diri dari masuk unit trust adalah kerana yuran @ cas yang dikenakan oleh syarikat.

Tapi betul kah yuran yang dikenakan adalah faktor penting yang menentukan anda untung atau rugi dalam pelaburan anda?

Jawapannya TIDAK.

Walaupun membayar yuran kepada syarikat, anda boleh dapat keuntungan yang baik sekiranya anda “stick to the right strategies”.

Sememangnya syarikat2 UT mengenakan yuran utk membayar komisen agent, fund managers dan kos operasi syarikat, kalau tidak, macam mana syarikat akan terus hidup, macam mana nak bayar gaji fund managers. mcm mana agent2 akan terus kekal dalam industri ini sekiranya komisen yang diperolehi terlalu sedikit?

Sekarang ni saya sedang membaca buku yang bertajuk Retirement-Solutions-Financial-Strategies-Retirees

Saya akan share sedikit maklumat tentang perkara ini. Menurut penulis buku tersebut yang berpengalaman luas dalam bidang perancangan kewangan di Amerika, kos yang paling mempengaruhi keuntungan anda di masa hadapan dipanggil “PERSPIRATION COST”.

The “Perspiration Cost” As I mentioned at the beginning of the chapter, the biggest cost investors pay is little discussed. I call it the Perspiration Cost. Without question, investors pay more in Perspiration Costs than all the other costs and fees combined. The tragedy is that this cost can be completely avoided. Let’s look at the Perspiration Cost and how you can keep it from ruining your investment returns. For over a decade, a research firm named Dalbar, Inc. has conducted a study that compares the actual return of individual investors with the market indexes. Over and over the research has concluded that, on average, individual investors severely underperformed the markets.

The latest study, conducted in 2011, looked at the previous 20-year period. During that time, the S& P 500 advanced at an average annual compounded return of 8.2 percent. The study also found do-it-yourself no-load investors earned an average annual rate of return of 3.17 percent. In other words, these investors would have been better off keeping their money in money market accounts. They would have earned more money without assuming any of the risk. Where did most of the market returns go? Perspiration Cost. So why do I call this the Perspiration Cost? When an investor looks at his portfolio and starts to perspire, the next decision will in all probability cost a lot of money.

An example best illustrates the principal. Let’s look at Bob and his portfolio. Bob has a simple portfolio with two mutual funds, Fund A and Fund B. After the first year of investing, I received a phone call from Bob. “Michael,” he said, “I was just looking over my portfolio, and I see that you were right on target with Fund A. Man, has it soared or what! I can’t believe how much money I’ve made on that investment! On the other hand, I was looking at Fund B. It hasn’t lost any money, but compared to Fund A, it hasn’t done well at all. Michael, I think we should ….” What do you think Bob said next? “ Michael, I think we should move all of Fund B into Fund A.” Bob is by no means unusual. It is in our nature to want to move toward success. Most all of us are a little bit greedy. Herein lies the problem. Bob looked at his portfolio and started to “perspire” with greed. He began thinking, “Oh man! If I had put all of my money in Fund A, think of how much more money I would have right now!” Unfortunately, when you look at your portfolio and start to perspire, that’s when you’re about to make a bad investment decision. So now let’s assume that , against my warnings, Bob moved his assets from Fund B into Fund A.

Over the next year, Fund A lost money while Fund B grew. At the end of the next year, I received another call from Bob. “Michael, you know what? You were right. Last year, when I said that we should move everything to Fund A, I was wrong. I made a mistake. Now I wish I had not moved my money. Look at how much money I’ve lost! I’m so tired of losing money. You know what I think we should do? I think we should ….” Again, Bob looked at his portfolio and started to perspire. This time, instead of perspiring with greed, he’s perspiring with fear. He started thinking , “Oh my goodness! If this fund continues to go down, I’ll lose everything. I could be ruined! I better cut my losses here.”

For most people, the emotion of fear is more powerful than their feeling of greed. When the market becomes volatile , people pay tremendous amounts of money in Perspiration Costs. They panic and jump ship at just the wrong time. Of all the costs investors pay, the Perspiration Cost is the highest. It is not uncommon for an investor to lose more to Perspiration Cost in one year than to all the other combined costs he would pay over his entire lifetime!

Kesimpulan, kalau pun anda letak duit di syarikat yg tak ambil service charge, tak semestinya duit anda akan jadi lebih byk dr orang yang letak duit di syarikat yang kenakan service charge. Anda mungkin akan buat keputusan yang salah yang menyebabkan anda rugi atau untung sikit,

UTC tugasnya adalah untuk update pelabur ttg investment, ingatkan pelabur untuk tambah pelaburan supaya duit boleh berkembang lebih banyak, dan nasihat pelabur apa yang patut. Kita taknak jadi mcm pelabur dalam cerita di atas ni.

Tapi kalau anda rasa anda tak boleh bekerjasama dengan agent UT anda, agent nasihat apa pun anda taknak dengar, baik lah anda tak payah melabur, penat je bayar service charge..hehe

Simpanan persaraan : Byk mana kena simpan

Akhir2 ni banyak kali keluar dalam paper tentang kajian wang persaraan orang ramai, cukup atau tidak.

Yang terbaru bertajuk: Bersara dengan RM2juta jika ingin mengekalkan gaya hidup

Ni lagi satu artikel yang menyarankan golongan muda mula menyimpan 20% dari gaji untuk tampung hari persaraan : http://m.malaysiakini.com/news/287551.html

Apa maksudnya kekalkan gaya hidup tu ya?

Cthnya sekarang anda belanja RM5k sebulan, tapi masa hari tua nnt cukupkah wang persaraan anda kalau nak terus hidup dengan RM5k sebulan?

Lagi pun masa kita tua nanti, RM5k skrg mungkin nilainya dah jadi RM8k atau RM10k.

Masa hari tua juga lah terasa nak renovate rumah, pergi jalan sana sini, umrah, perubatan lagi dan sebagainya.

Orang tua zaman dulu, mereka tak fikir sangat, sbb mereka fikir anak2 boleh bantu, tapi kita, sanggup ke nak berharap dari anak2, dengan keadaan segala benda semakin mahal ni..

Saya sendiri, masa buka booth promote Unit Trust Public Mutual, jumpa beberapa orang yg dah pencen, yang cerita pada saya menyesal tak rancang kewangan dari muda lagi. Masa muda2 dulu malas nak fikir tentang hari tua, kata mereka.

Ramai juga orang yang dah pencen, baru sibuk nak cari tempat utk laburkan duit persaraan..akhirnya duit lesap sebab terperdaya dengan skim cepat kaya yg tumbuh mcm cendawan pada zaman skrg ni.

Jadi di sini saya nak tempek apa yang saya jumpa dari kajian saya, banyak mana nak simpan utk persaraan anda.

simpanan persaraan

SImpanan persaraan

Mana nak simpan duit persaraan anda?

KWSP?
BANK?
INSURAN?
TABUNG HAJI?
ASB?

Ya…semua betul, tapi ini nasihat dari FIMM (FEDERAL INVESTMENT MANAGERS MALAYSIA). Common mistakes made by retirees:

SImpanan persaraan dengan unit trust

SImpanan persaraan dengan unit trust

Sekiranya anda masih muda, berusia 45 ke bawah, anda masih mempunyai masa yang panjang untuk melabur!
Tapi ramai orang yg takut utk melabur, sebab takut RUGI.

Saya pernah terbaca kata2 seorang pakar kewangan:

Sememangnya pelaburan kalau tak kena cara boleh rugi, tapi orang yang langsung tak melabur wangnya, lagi lah rugi!