Jangkitan telinga bayi dan Kanak-kanak

Last week anak bongsu saya si atif ni umur 17 bulan ada masalah telinga berair mcm dlm gambar kanan atas tu. Gambar gugle je sebab tak amik gambar pun. Tapi lebih kurang mcm tu lah tapi lebih cair mcm cecair dari hidung. Bila google info ramai suggest pergi jumpa doktor biasa akan dapat antibiotik. Tapi…

Tips anak susah makan nasi dan sayur

Anak saya yang berumur setahun lebih ni asalnya susah nk makan nasi. Kalau saya suap dia makan 2 3 sudu je pastu takmau dah. Badan dia pun ringan ja. Banyak breastfeeding sampai saya pun tinggal tulang ja nih. . Risau dia tak suka makan nasi, saya pun cuba ja letak dia di kerusi makan. Letak…

ESSENTIAL OILS: Kenapa saya pilih Plant Therapy

Saya nak cerita kenapa saya pilih syarikat Plant Therapy ni. 1- Perkara pertama yang buat saya jatuh cinta dengan Plant Therapy adalah kerana kids safe range mereka. Iaitu mereka mencipta blend yang sesuai untuk kanak2 yang mana tidak mengandungi “thieves” oils seperti oregano, clove, etc dan eo yang tinggi kandungan 1’8 cineole seperti eucalyptus dan…

Syarikat Essential oil pilihan saya

Selain Young Living, sebenarnya banyak sangat essential oil yang dijual di Malaysia skrg ni. Saya pernah cuba beli yang murah2. Masalahnya saya guna dalam keadaan sangsi. Tak pasti sejauh mana keaslian eo tersebut. Saya memang tertarik dgn Young Living tapi harga nya membuatkan saya pk 1000 kali untuk beli. Kalau nk jual pun saya tak…

Cara atasi masalah batuk dan selsema kanak-kanak secara alami atau natural

2 minyak pati atau essential oil ini adalah favourite saya untuk selsema dan batuk. Kalau takde ni mmg boleh stress sebab tidur asyik terganggu sebab anak2 sentiasa batuk di tengah malam. Sejak berkenalan dengan 2 essential oil ni, alhamdulillah 30 minit lepas sapu diluted eo atau diffuse eo, kami tidur lena sampai subuh. Kalau saya…