Jangkitan telinga bayi dan Kanak-kanak


Last week anak bongsu saya si atif ni umur 17 bulan ada masalah telinga berair mcm dlm gambar kanan atas tu. Gambar gugle je sebab tak amik gambar pun. Tapi lebih kurang mcm tu lah tapi lebih cair mcm cecair dari hidung. Bila google info ramai suggest pergi jumpa doktor biasa akan dapat antibiotik.

Tapi sy kalau boleh nk avoid antibiotik ni sbb masa dia baby dulu dah byk kali masuk antibiotik. Lagi pun dia tak nampak cranky..telinga tak gatal dan tak demam. Aktif mcm biasa. So ingat nk cuba cara natural dulu. Apa yg saya buat, saya cuci telinga dia dgn tisu. Dah bersih..saya roll kan blend Germ Fighter ni di sekeliling telinga dia 3 atau 4 kali sehari. Saya fikir lepas 3 hari kalau tak nampak berkurang atau makin teruk atau demam baru nk bawa jumpa doktor.

Alhamdulillah makin hari makin kurang cecair tu. Hari ni suluh tgk dlm telinga mmg dah kering nampak clear terowong telinga tu. (Gambar kiri) .Atif pun tak nampak menggaru telinga. Banyak kali dah merasa “keajaiban” essential oil menyebabkan saya hooked dan nak try mcm2 eo lain lagi yang unik2 bau dan namanya. Sy suka brand Plant Therapy ni sebab ada range kids safe blend.

Kalau nk baca review pengguna lain Germ Fighter ni blh tgk sini: http://bit.ly/2uCMkz8 Ada yg guna utk batuk dan sakit tekak, sy cuba utk diri sendiri dan anak2 batuk sakit tekak pun mmg berkesan dgn izin Allah. Ada yg guna utk cleaning..cuci dapur . Sayur..toys..sbb dia sama mcm thieves tapi kids safe version. Prinsip saya selagi tak demam saya mmg nak guna cara natural dulu. Ada lagi success story dengan essential oil lain nnt saya cerita lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s