Ada apa dengan RM100?


Kalau anda bawa RM100 anda ke pasar, agak2 byk mana saja barang boleh beli?
Macam saya, beli sayur je dah RM40, lepas tu beli ikan dan ayam, confirm habis RM100.
Lepas tu sayur2 ikan ayam semua di makan, habis mcm tu saja. Pengakhirannya di toilet lah.

Kalau bawa RM100 ke shopping complex?
Beli tudung , blouse, baju anak2, pun dah habis RM100.
Bila dah puas pakai, tak pakai dah baju2 tu..lama2 lusuh atau koyak.

Tapi kalau setiap bulan anda menyimpan RM100 di unit trust, bermakna anda beli unit. Unit2 ni adalah sejenis asset, sama mcm rumah atau emas.
Unit takkan hilang selagi anda tak jual, dan unit tu ada harga, harga unit takkan jadi 0 sen.
Lepas tu bila dapat dividen, unit2 anda akan bertambah secara PERCUMA.
Dalam jangka masa panjang, unit2 anda akan semakin berkembang.

Apa kata anda hadiahkan diri sendiri dengan membeli unit2 di unit trust sebanyak RM100 sebulan? Pejam mata saja letak RM100 di UT setiap bulan.. Dengan RM100 sebulan atau RM3 sehari, ia boleh berganda menjadi RM70,000 ke RM100,000 dalam masa 20 tahun.

Apa boleh buat dgn RM70k- RM100k tu nanti?

Macam2 boleh buat…….anda mungkin akan dtg jumpa saya semata2 untuk ucapkan terima kasih atas saranan ini!

P/s: Pastikan pilih UT Islamik ya…UT Islamik tidak dilaburkan ke tempat2 yang shubhah seperti bank2 konventional, syarikat rokok, arak atau judi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s