Berapa saya boleh dapat setiap tahun di Unit Trust?


Ni juga antara soalan famous bila jumpa orang ramai.

Jawapan dia, insyaAllah, dalam 8-15% compounded return setahun, dengan syarat invest utk medium to long term. Short term pun boleh kalau exit pada masa yang betul dan mengamalkan beberapa strategi, tapi umumnya Unit Trust ni sesuai utk medium to long term. Biasanya saya akan tunjukkan past record untuk 3 tahun, 5 tahun dan 10 tahun kepada prospek. Lps tu saya tunjukkan PURATA pulangan setahun.

Contohnya utk salah satu ISlamic Fund di PM, peratus pulangan 10 tahun adalah 177%. Orang yang invest RM100k 10 tahun lalu di fund tersebut, skrg nilainya dah jadi RM224k. Harga unit fund tersebut 10 tahun lepas 75sen, harga unit skrg 91 sen. Beza dalam 20 sen saja, tapi mcm mana nilai duit boleh jadi byk ye?

Ini adalah kerana pulangan di UT bukan saja daripada kenaikan harga, tapi daripada income distibution setiap tahun. Orang awam panggil dividen lah. Sepanjang 10 tahun, pelabur tersebut dah kumpul free units daripada income distribution setiap tahun. Jadi unit dia dah bertambah byk sgt, menyebabkan harga purata seunit dia menjadi kecil, maka makin besarlah nilai duit dia di fund tersebut.

Ini baru cerita pasal moderate fund, ada aggressive fund, simpan RM100k di fund tersebut 8 tahun lepas, skrg dah jadi RM286k. Walaubagaimana pun, ini rekod yang lepas. Rekod lepas tak sama dengan rekod akan datang🙂

Pening kot nak faham ya? Saya mula2 dulu pening juga, bila dah faham skrg, rasa sangat mudah sebenarnya, 100 kali ganda lebih mudah dari Add Math🙂

Skrg ada promosi dana baru boleh mula dengan RM100 saja. Jangan ketinggalan tau. Sampai April saja promosi ni🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s