Simpanan Asas KWSP akan dinaikkan bermula 1 Jan 2014


Berkenaan tajuk di atas, ini bermakna, jika anda tahun ni boleh invest dalam RM1k – RM2k saja, tahun depan mungkin anda dah tak layak untuk invest lagi.

DI bawah adalah simpanan asas yang “direvised” oleh KWSP dan akan mula di kuatkuasa pada 1 Jan 2014:

 

new epf basic saving

Contohnya, sekarang, (Oct 2013) kalau anda berumur 25 tahun, dan mempunyai baki acc 1 sebanyak RM18,000, ketika ini basic saving utk umur 25 hanya RM9k, maka jumlah yang boleh dilaburkan:

(RM18000- RM9000)x 20% = RM1800

Lagi 3 bulan, bulan Jan 2014 nanti, kalau nak invest lagi, tengok2 baki account1 ada RM17k saja.

Berapa yang boleh invest? Basic saving untuk umur 25 tahun dah increase jadi RM13000 pada 1 Jan 2014, sebelum ni RM9000 saja.

So, (RM17000- RM13000 )x 20%  = RM800

Maka, dia tak layak invest, sbb kurang dari RM1k. Jadi anda kena lah tunggu duit account 1 tu bertambah lagi, baru lah boleh invest lagi..

Saya pun tak faham (sebenarnya buat2 tak faham) kenapa semua peringkat umur dinaikkan basic saving tu, kalau diaorang nak increase kan untuk  orang yang umur 50 lebih tu ada logik lah juga. Sepatutnya untuk yang muda2 ni lah digalakkan melabur banyak2 kan..

hmm..so kawan2..buat2 paham sendiri lah ye hehe..malas nak masukkan unsur politik di sini..haru nanti hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s