Apa Itu Average Cost @ Harga Purata


Dalam Unit Trust atau Unit amanah, Average cost atau harga purata adalah satu frasa yang amat penting sekali. Setiap 3@4 bulan sekali saya hantar report pada klien2 saya, pasti ada frase avg cost/unit ni.

Untuk memberi pemahaman yang jelas ttg avg cost ini, di sini saya bagi cth ya : 

Ali melabur RM10,000 di fund A pada Januari 2013. Harga seunit fund  (MArket NAV /unit) adalah RM0.40. Jumlah unit yang dia dapat:

10,000/0.40 = 25000 unit. Masa ni avg cost per unit 40 sen lah.

Pada bulan Ogos, fund A declare dividen. Ali dapat free unit sebanyak 2000 unit.

Jumlah unit Ali skrg = 25000 + 2000 = 27000.

Avg cost/unit jadi:

RM10,000/27000 = RM0.37037 sen. So, avg cost dah berkurang.

Bulan Ogos jugak, Ali tambah pelaburan sebanyak RM7000. Harga NAV/unit masa tu RM 0.35.

Unit yang dia dapat RM 7000/0.35 = 20000

Jumlah unit Ali skrg : 25000 + 2000 + 20000 = 47000 unit.

Avg cost dia skrg sudah jadi:

(Jumlah pelaburan)/ (jumlah unit yang diperolehi dari dividen & pelaburan sendiri) =

(RM 10,000+rm 7,000) / (47000) = RM0.3617

Lagi 3 bulan, tgk2 harga unit (NAV price) dah naik jadi RM0.60.

Jumlah Market NAV @ UT value = jumlah unit terkumpul x 0.60 = 47000 x RM0.60 = RM28200.

Jumlah pelaburan = RM17000.

Keuntungan RM28200-RM17000= RM RM11200.

Sebab  itu lah, UT ni sesuai utk long term dan dilaburkan secara konsisten. Iaitu Untuk kumpul byk unit melalui pelaburan sendiri dan dividen tahunan.

 

ps: dalam cth kira2 ni, service charge di abaikan. Nanti u all pening pulak. Ni simple calculation nak bg u all faham apa itu avg cost/unit.

Harap anda faham ya..🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s