Apa itu procrastination cost?


Perbuatan menangguh2kan pelaburan akan menyebabkan kerugian yang dinamakan procrastination cost.

cost-of-procrastination-2

Ali mula simpan dan labur RM2400 setahun sejak umur 25. Umur 35 dia stop melabur. Anand mula melabur RM4800 setahun sejak umur 35, dan stop melabur masa 45 tahun. Ketika usia 55 tahun, duit Ali jadi RM171,678 dan duit Anand menjadi RM 159040. Perbezaan sebanyak RM12,638 inilah yang dipanggil procrastination cost. Cost menangguh2kan pelaburan anda. Itu pun sebab si Anand ni bayar RM4800, kalau bayar RM2400 setahun sama seperti Ali, lagi lah besar nilai procrastination tu.

Ini kerana, Ali dah mula sejak umur 26 lagi, dia sempat menjana keuntungan melalui compound interest 10 tahun lebih awal dari Anand.

Jadi kawan2 jangan lah tangguh2 ya? Contact saya kalau nak mulakan pelaburan, saya dah bantu orang ramai memulakan pelaburan dari serata Malaysia dan oversea juga termasuk UK, Australia, Jepun dan Singapura.🙂 Contact saya di bawah🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s