Untung 126% selepas 10 tahun!


Assalamualaikum,

Tadi saya baru sembang dengan rakan UTC ni, dia cerita sesuatu yang sgt memberi motivasi, terus rasa tak sabar nak berkongsi di blog ni..

Kawan UTC tersebut cerita, yang makcik dia pernah  invest guna duit KW$P ke unit trust PM sebanyak RM10k pada tahun 2003, sekali saja dan tak nak top up lagi. Selepas 10 tahun, keuntungannya mencecah 126%!

Makcik kepada kawan ni cakap beliau menyesal tak tambah lagi, skrg ni beliau sendiri yang menggalakkan anak2 beliau untuk melabur di Unit amanah PM melalui kawan UTC saya tu🙂

126% selama 10 tahun tu banyak ya kawan2. kalau simpan di bank selama 10 tahun, baru untung 40%, kalau simpan di TH atau EPF, 10 tahun baru 60% , kalau simpan di ASB, 10 tahun baru dapat dalam 80%.

Tapi ada pula yang cakap, main saham lagi bagus, sehari pun boleh untung 100%!

Ya betul, kalau pandai main saham, mmg saya galakkan org pergi main saham saja. Dan tolong ya jgn bandingkan Unit Trust dengan saham. Sebab tak sama. Kalau nak compare, compare apple dengan apple mat salleh ckp kan ..hehe

Anda kena faham, UT ni adalah satu alternatif tempat simpan duit selain dari bank, KWSP, Tabung Haji & ASB. Tapi duit yang diletak di UT ni mestilah duit untuk disimpan jangka masa panjang. Cthnya untuk persaraan atau pendidikan anak. Atau apa2 saja goal yg kita nak capai lebih dari 5 tahun.

Katalah anda ada RM100k dalam Tabung Haji, takkan lah semua duit tu nak pakai segera, mesti nak simpan untuk future juga kan. Jadi bahagian yg nak simpan utk future tu lah yg sesuai utk disimpan di Unit Trust.

InsyaAllah kalau letak di UT untuk long term, pulangannya jauh lebih baik. Kalau tak ada lagi duit yang banyak, boleh buat planning simpan sikit2 untuk hari tua nanti.

Jadi apa tunggu lagi, semoga anda tidak tergolong dalam golongan yang menyesal ya:-)

Apa2 kemusykilan boleh hubungi saya di bawah:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s