Gaji bertambah pun hujung bulan mesti habis…….


Ini adalah luahan 2 orang pensyarah yang berpangkat “Dr” yg saya pernah dengar. Mereka cakap gaji bertambah pun duit asyik habis sahaja. Sampai “tak dan” nak menyimpan. Ye lah, bila kita rasa kita dah kaya, automatically kuasa membeli kita akan bertambah, sbb tu lah duit gaji tak pernah cukup walaupun sentiasa bertambah setiap tahun.

Sebab tu lah pentingnya buat potongan gaji secara automatik, supaya kita konsisten menyimpan dan melabur. Save first, then spend. Ini lah nasihat pakar2 kewangan kepada kita.

Simpanan hendaklah terbahagi kepada dua, short term & long term. Simpanan untuk kegunaan masa terdekat atau Emergency Fund boleh disimpan di Tabung Haji contohnya. Dan simpanan long term untuk persaraan atau pendidikan anak2 boleh lah dibuat melalui pelaburan pilihan anda untuk mendapat pulangan yang lebih banyak. Salah satunya adalah melalui unit trust atau unit amanah.

” Time is the long term investor’s best friend”. Jangan bertangguh untuk memulakan pelaburan jangka panjang anda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s