Market Timing..berkesankah?


Semalam ada seorang pelawat blog yang berminat utk memulakan pelaburan di UT mengajukan soalan tentang market timing. Perlukah & berkesankah market timing ni?

Kalau baca di forum2 ramai yg menyatakan perlu predict market utk berjaya dalam pelaburan Unit Trust. Sejauh manakah kebenarannya? Untuk pengetahuan anda, statistik menunjukkan market timing menyumbangkan hanya 2% dari pulangan pelaburan.94% pulangan pelaburan datang dari asset allocation. Dalam byk2 buku yang saya baca tentang Unit Trust pun, tak pernah saya baca pakar2 Unit Trust ni ajar cara nak timing market @predict market, mereka hanya ajar cara untuk buat asset allocation.

Jadi, apa itu asset allocation?

Asset Allocation adalah satu kaedah untuk mengurus/mengawal risiko kerugian, ianya sgt penting terutama kepada anda yang ingin melabur secara lump sum.

Dana2 unit trust terbahagi kepada tiga,
1- high risk high return,
2- medium risk, medium return &
3- low risk low return.

Kalau anda jenis pelabur yang aggresif dan boleh ambil risiko tinggi, anda boleh lah letak sejumlah wang yang besar di dana 1. Boleh untung besar tapi boleh juga rugi besar kalau terlepas pandang keadaan ekonomi. Tapi tak ada lah seteruk rugi main saham:)

Tapi kalau anda jenis pelabur yang tak boleh ambil risiko tinggi, caranya ialah dengan membahagikan pelaburan anda antara ketiga2 jenis dana di atas jika anda ingin melabur lump sum. Cara kedua ialah dengan mengamalkan ringgit cost averaging. Cthnya kalau anda nak melabur RM100k, anda boleh melabur secara berkala, cthnya RM10k selama 10 bulan, itu lebih baik jika anda seorang yang tak boleh ambil risiko tinggi.

Sebab apa market timing menyumbangkan hanya 2% kepada pulangan anda? Biasanya org yg suka timing market ni, dia merasakan market sekarang sedang tinggi, jadi beliau tangguhkan untuk memulakan pelaburan, nak tunggu harga jatuh lah alkononnya. Tangguh punya tangguh, tgk2 price tak jatuh2, malahan terus naik untuk beberapa bulan @setahun lagi. Kat situ dia dah rugi, sebab kalau harga terus naik dalam masa beberapa bulan pun anda dah boleh meraih keuntungan lebih 10% jika anda invest lump sum. Lepas tu baru menyesal tak invest awal2 & bertangguh untuk mulakan pelaburan. Bayangkan kalau dia invest RM100k dan untung 10%, dia sepatutnya dah boleh untung RM10k dalam semasa tempoh penangguhan dia tu.

Market Timing Problem

Lagi satu masalah orang yang timing market ni, biasanya orang mcm ni agak tamak, lepas invest dia dah dapat untung byk dah, katakan 15%, tapi dia nak tunggu naik lagi utk dapat untung banyak lagi, tunggu punya tunggu, tgk2 harga terus jatuh dan jatuh, sepatutnya boleh untung 15%, last2 jual masa keuntungan yang lebih rendah.

Sebab tu market timing tak bagus, so back to the basic, Unit Trust atau Unit Amanah adalah pelaburan yang paling sesuai utk jangkamasa sederhana atau panjang..Dan dalam Unit Trust ni tak boleh terlalu tamak atau terlalu panik, kena relaks je & fokus long term investment, insyaAllah anda akan tersenyum melihat hasilnya satu hari nanti:)

Untuk rujukan tambahan tentang market timing, anda boleh baca artikel ni:

Investing: Think time in market, not market timing

Semoga tulisan saya kali ini bermanfaat untuk anda.

Haslia
014-5281089
hasliahassan@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s