Bila nak kaya cepat……..


Saya perasan ramai orang melayu, bila org promote something yang cepat kaya..cepat je nak invest duit, tanpa kaji dulu company mana yang dia nak bg duit…akhirnya duit 100% lesap ke mana2 ntah…siapa setuju sila angkat tangan🙂

Tapi bila promote UT, and bila kita ckp pelaburan ni utk long term, company pun dah 30 tahun bertapak di Malaysia ni..taknak pula melabur…jadi bila nak cepat sgt kaya..mcm ni lah jadinya…

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/2011120607040220111206070402/Article

Saya simpati dengan mereka, jadi sama2 lah kita ambil pengajaran ya..Sama juga dgn UT, kalau berniat nak kaya cepat dgn melabur di Unit Trust, mmg pelabur tu boleh rugi. Jika terlalu dipengaruhi emosi “takut rugi”, tindakan kita mmg boleh menyebabkan kerugian. Ini terutamanya untuk pelabur yang invest lump sum. Kalau invest secara berkala tak perlu risau sgt ekonomi turun naik sbb dia mengamalkan ringgit cost averaging. Jadi kena ingat, nak kaya dengan pelaburan UT mmg boleh , tapi sangat memerlukan kesabaran dan boleh kontrol emosi. Ini kerana ekonomi sentiasa turun naik..lepas naik mesti turun, lepas turun mesti naik..kalau jatuh mendadak lepas tu ekonomi biasanya akan rebounce balik dgn mendadak juga..tak ada dalam sejarah lagi ekonomi negara kita jatuh dan terus jatuh dan jatuh selamanya……unless lah berlaku perang kat negara kita (nauzubillah), bukan saja akan effect UT , tapi duit di bank2 , emas yang kita simpan di bank atau rumah..juga tak selamat pada ketika itu..

Kalau nak difikirkan sgt ttg apa yang terjadi pada masa depan, semua orang takkan maju…Orang yang melabur di dana pertama yang dikeluarkan oleh PMB 30 tahun lepas, ada yang dah bergelar jutawan skrg, sbb keuntungan yang berjaya dikaut setelah 30 tahun adalah dalam 900%. Bermakna setahun 30% keuntungan . kalau 30tahun lepas pelabur tu duk fikir takut ekonomi terus jatuh dan jatuh..mereka dah tentu takkan jadi kaya skrg.

Dari Ibnu Umar r.a, dari Nabi SAW baginda bersabda:ÂťLima kunci perkara ghaib, tidak mengetahuinya melainkan Allah iaitu: 1) Tiada mengetahui apa yang tersimpan di dalam rahim (kandungan perempuan) melainkan Allah. 2) Tiada yang mengetahui apa yang akan terjadi esok hari melainkan Allah. 3) Tiada seorangpun yang mengetahui bila waktunya hujan akan turun melainkan Allah. 4) Tiada seorang pun mengetahui di negeri mana dia akan mati melainkan Allah 5) Tiada yang mengetahui bila kiamat akan terjadi melainkan Allah ..

wallahua’lam

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s