Initial RM2500, monthly RM250, selepas 10&20&25 tahun jadi?


Ok saya bagi contoh sekiranya anda invest RM2500 pada permulaan dan buat regular saving RM250 sebulan , berapa yang anda boleh dapat selepas 10 tahun ,20 tahun dan 25 tahun dengan anggapan pulangan purata 10%setahun (sgt achievable sekiranya anda invest di dana ekuiti). Cadangan ni sesuai untuk anda yang muda2, dalam 20-25 tahun, dah kerja dalam setahun 2..boleh insyaAllah. Hanya RM2500 untuk permulaan dan RM250 sebulan yang perlu dikorbankan demi masa depan yg lebih tenang & bahagia. Ingat, anda bukannya spend RM250 sebulan untuk shopping brg2 kegemaran anda atau accessories kereta atau benda2 lain yang kurang perlu ya..RM250 untuk hari tua anda. Lagi lambat start lagi byk yg anda kena invest utk mencapai target anda sbg jutawan.

Retirement Plan with Unit Trust, Pelan Persaraan dengan Unit Trust

Initial RM2500,
Monthly RM250,
Average Return rate per year = 10%
After 10 years,
Total investment: RM 32500
Unit Trust Value : RM 62016.3

After 15 years,
Total investment : RM 47500
Unit Trust Value: RM 121,188.8

After 20 Years,
Total Investment: RM62500
Unit Trust Value: RM 218,335

After 25 Years,
Total Investment: RM 77500
Unit Trust Value: RM 377,811.3

After 30 Years,
Total Investment: RM92500
Unit Trust Value: RM639,630.1

Alamak, baru setengah juta..mcm mana ni..tapi ini saya ambil 10% return rate ya. kalau dapat 12%, atau 15% average setahun? tak mustahil boleh jadi jutawan dgn pelan ni. kalau anda puas hati dgn nilai ni, ok lah kan..mungkin anda ada buat investment lain juga mcm hartanah ke properties ke tapi kalau anda betul2 nak ada cash 1 mil masa retire anda kena tambah lah sikit2 as time goes by tu, sbb gaji kita pun bertambah kan, bonus pun ada setiap tahun, so guna lah peluang tu utk top up investment, baru boleh capai target 1 mil tu..insyaAllah.

Teknik pelaburan secara berkala ni dipanggil Ringgit Averaging Cost, kalau nak faham kenapa teknik ni sangat baik untuk pelaburan jangka masa panjang, anda boleh baca artikel ini.

Nak share satu lagi, baru2 ni saya pergi training  untuk tambah ilmu tentang unit trust ni. Trainer yang bagi talk hari tu, beliau menyatakan “to be a millionaire at the age of retire for us is not a choice, it’s a must”. Ini kerana inflasi di negara kita naik dengan mendadak sekali. Beliau juga merupakan staf  (bukan agent) ada cerita yang semua staf  digalakkan (atau diwajibkan, saya pun tak pasti) invest secara berkala setiap bulan sbb CEO nak semua staf  retire sbg jutawan, dan beliau tak nak staf2  hidup susah di hari tua nnt. Trainer tersebut siap berani guarantee yang mereka akan jadi millionaire masa retire nnt. Tapi kami sebagai consultant tak dibenarkan sebut perkataan guarantee tu pada client ya. Cuma beliau berani berkata demikian sbb dah tgk sendiri ramai klien yang konsisten invest setiap bulan sejak muda berjaya menjadi millionaire semasa bersara.

Wallahua’lam itu saja seciput ilmu yang saya nak share pada hari ni, last but not least..

“Those who put an investment programme in place will have a lot more money when they come to retire than those who never get around to it.”
– Australian financial author Noel Whittaker

 

2 thoughts on “Initial RM2500, monthly RM250, selepas 10&20&25 tahun jadi?

  1. Salam..bole bagitau mcm mana dapat projected value utk 10 thn tu.. saya try guna compound interest calculator from handphone ye apps..but tak dapat figure tu…saya letak principal amount=RM2500, monthly deposit=RM250, period (monthly)=120 (10 thn x 12 bln), annual interest rate=10% dan compounding=Annually..selepas click calculate, maturity value=RM54,296.63..berbeza dgn nilai yg puan kirekan iaitu sebanyak RM62016.3….ke tak kisah perbezaan tu? harap boleh advise…

    1. Salam Sab, minta maaf saya lupa pulak guna software dr website mana..lain software mmg lain sikit jawapan yang keluar. Tapi saya tgk analysis growth utk satu fund di Public Mutual ni, starting 2500, bulanan RM250 , selepas 10 years nilai UT dia RM66k🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s