Tips berjaya dalam Unit Trust


Salam…alhamdulillah saya ada dapat a few emails from friends yang berminat dgn unit trust ni..terima kasih byk2 untuk feedback & sokongan padu dari kawan2…saya sgt happy;) So ni saya bg some tips untuk success dalam unit trust ni.

1- Target untuk medium to long term. Kalau u invest hari ni, lepas sebulan atau setahun u nak tgk duit berganda…sorry this investment scheme is not for you..

2- Tidak panik dan tergesa2. Harga unit mmg akan turun naik setiap hari.
Kalau harga turun , u tergesa2 jual, mmg u ada possibility besar untuk rugi. Yang ni penting untuk semua investor faham. Tapi ada juga kes unit trust ni, walaupun harga turun dari harga asal dalam tahun pertama, u still boleh dapat untung. Email me for proof.

Pelabur yg bijak, akan melabur lagi bila nampak harga turun. Sbb unit trust ni duit pelaburan ni akan ditukar pada unit.Mcm cth yg i bg tadi, kalau u invest 10k, harga unit masa tu rm1 lah katakan, so rm10k divide rm 1, u dapat 10 k unit. Let say next year harga turun jadi 50 sen, u tambah lagi investment rm10k, so unit u jadi rm10k divide rm0.50, jadi 20 k unit. So jumlah unit u dah jadi 30k. Katalah next year lagi harga unit naik jadi rm1.20, masa tu u decide nak jual, so u darab 30, 000 unit dgn harga unit masa tu, rm1.20. U dapat rm36000. so u untung rm 36k-20k= RM16k. even kalau harga turun 80 sen pun , u jual masa tu..30k darab 0.80 = rm24000, u untung rm 4k. Ini contoh saja nak bg u faham.. kalau u jual masa harga unit terlalu rendah…of course boleh jadi rugi lah..sbb tu tak boleh tergesa2 & kena bersabar dalam pelaburan unit trust ni. Saya byk kali dgr org complain dia rugi melabur dalam unit trust..bila tanya berapa lama dah invest..baru setahun, 2 tahun..habis tu mcm mana nak untung…spt dalam tips pertama tadi..target medium to long term..

3- amalkan purata kos ringgit..apa benda lah ni ek..purata kos ringgit ni maksudnya istiqomah setiap bulan atau setiap tahun invest jumlah yg sama, tak kira harga turun ke harga naik ke..kalau bulanan biasanya invest nilai yg lebih kecil. Minumum Rm 100. Kalau tahunan contohnya boleh invest rm10k setahun. Satu kelebihan melaburkan sejumlah wang yang sama setiap kali ialah u dapat beli banyak unit bila harganya rendah dan beli sedikit unit apabila harganya naik, jadi boleh kurangkan purata kos belian seunit. Inilah yang dikenali sebagai ” pemurataan kos ringgit” (dollar cost averaging). Pelabur tidak payah pening fikir bila masa yang sesuai untuk membeli unit. Kalau u invest semua serentak pun boleh juga, ada juga pelabur yg invest lump sum dan dapat pulangan yg sgt baik, tapi cara pemurataan kos ringgit ni boleh membantu kurangkan risiko kerugian.

4- Pilih dana yang sesuai..dapat nasihat dari consultant anda ttg dana mana yang baik untuk anda invest.

5- Jgn invest semua yg u ada. Kalau u ada rm10k saja, jgn lah invest semua..bagi lah 50-50. Takut2 u nak pakai duit dalam masa terdekat..untuk tunang ke kawen ke..mana lah tahu kan..kalau u invest semua..tetiba lepas setahun u nak pakai duit..untung tarak lagi..kalau u jual juga investment u..mmg jadi rugi lah…

Ok got to go..rasanya ada lagi kot..nnt saya sambung…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s