Jenis2 simpanan yg kita perlu ada..


Saya pernah terbaca dalam majalah ttg tajuk di atas, kata penulis yg merupakan seorang pakar kewangan, katanya kita sepatutnya ada dua jenis simpanan, iaitu:

1- Simpanan jangka masa pendek
2- Simpanan jangka masa panjang

Konsep pelaburan

Simpanan jangka masa pendek ni pendek utk perkara2 yg emergency lah, kot2 lah tiba2 keluarga ada masalah duit ke..tiba2 nak kahwin ke, tiba2 nak apa2 lah yg memerlukan duit secara tiba2 ni..so masa ni simpanan jangka pendek sgt diperlukan. Simpanan pendek ni sesuai disimpan di bank, tabung haji, dan ASB. Tapi saya tak galakkan ASB ni sbb saya yakin ia tak islamik, sbb suruhanjaya security pun dah tarik balik fatwa yang mengatakan ASB ikut syariah. Kalau nak tgk surat penarikan fatwa tu blh hubungi saya. Tapi kalau anda yakin ASB ni Islamik, anda boleh teruskan je.

Simpanan jangka masa panjang pulak, untuk lebih dr 3 tahun lah. Yang ni perlukan perancangan rapi sikit. Let say lepas 5 tahun you rancang nak kahwin, then you boleh kira lah berapa anggaran belanja yg diperlukan & berapa u patut simpan dr skrg. Then invest lah dekat mana2 yang u boleh simpan dalam jangka masa panjang, contohnya mcm unit trust. Bila decide nak invest, make sure u pilih company yang ada sejarah yg baik lah. Kalau u nak tgk sejarah pulangan public mutual , boleh contact saya ye. Apa2 pun sejarah prestasi yg lepas tak menjamin prestasi yg sama pada masa depan. Cuma yg saya belajar, satu tips untuk pilih syarikat pelaburan ni, kena tgk sejarah prestasi company tu dulu.

Ok, lagi contoh penting simpanan jangka masa panjang ni, iaitu simpanan utk kegunaan selepas pesaraan, yg ni ada cara lah untuk kira. U boleh try guna Online FInancial Calculator ni. Kalau unit trust, pulangan setahun boleh mencecah lebih dari 20% , tapi to be more realistic, ambil purata pulangan tahunan je lah..iaitu 10%, so u boleh masuk 8-10% kat expected expected return tu.

Ok selamat mengira!

Contact me: hasliahassan@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s