30……


Pertama sekali, sy nak ajak kawan2 semua utk mendoakan keselamatan saudara2 kita di Egypt sana.. Saya simpati pada mereka, tapi saya yakin ada byk hikmah disebalik semua yg berlaku ini…

Selamat tahun baru juga saya ucapkan pd kawan2 yg berbangsa cina..

Alhamdulillah hari ini 5 Feb saya dah masuk usia 30. Masa saya lahir dulu kebetulan masa tu pun CNY. Syukur masih diberi peluang oleh Allah utk menghirup udara segar atas muka bumi ini, syukur diberi kesihatan olehNya, syukur kerana masih diberi peluang utk melihat wajah manis suami & wajah comel anak2..syukur dgn segala nikmat yg Allah kurniakan sehingga hari ini alhamdulillah ..

Terima kasih yg tak terhingga saya ucapkan pada mama & papa yg melahirkan & membesarkan saya…smg Allah mengampunkan dosa mereka sebagaimana mereka telah melahirkan & membesarkan saya dr kecil hingga dewasa.

Terima kasih juga pada suami yg menemani hidup saya sejak 6 tahun yg lalu…alhamdulillah..walaupun begitu, baru 6 tahun..perjalanan masih jauh..smg Allah kurniakan kesabaran pada kita utk menghadapi cabaran yg mendatang..

Seperti tak percaya dah masuk angka 30.MasyaAllah. Sebenarnya takut, makin meningkat usia makin hampir diri kita kepada kematian..:(

Hari ini jugak adik ke3 saya akan bernikah di Johor..sedih tak dapat hadir semua majlis pernikahan & persandingan semua adik saya…:( Apa2 pun saya doakan majlis berjalan lancar semuanya..

Tahun ni juga bulan May kami sekeluarga akan pulang ke Msia, for good insyaAllah..setelah hampir 10 tahun merantau di bumi matahari terbit ni..akhirnya tiba masanya utk pulang ke tanahair tercinta…

=========================

Saya nak share satu nasihat berguna dr prof muhaya ni..katanya sedeqah boleh mengelak bala…. Dalam beg kalau boleh selalu sediakan wang kecil atau minuman botol atau makanan utk diberi kpd golongan yg kita nampak susah spt pencuci tandas, pak guard , peminta sedeqah dll.

lagi satu katanya, kalau kita rasa ada bala yg menimpa keluarga/ diri kita, cth kecurian, byk bebanan hutang, anak2 yg tak “menjadi”, hidup tak bahagia walaupun ada duit..check macam mana hubungan kita dgn Allah. Check solat kita adakah sempurna. Check rezeki kita adakah disalurkan ke jalan yg betul, check dr mana hasil rezeki kita.

Semoga bermanfaat =)

===========================

Tak habis lagi dgn gambar autumn..actually blog saya ni macam album saya..bila boring2 saya akan telek balik gmbr2 kat sini..Gmbr pun jarang cuci dah skrg..almaklumlah zaman digital kan. Gmbr jalan2 dalam Tsukuba university dgn parents =)

Laluan berapi..subhanallah, jalan ni sgt cantik masa ni..pokok semua jadi warna orange mcm api!

Dalam area Tsukuba University, antara top u di Jepun..sape2 nak sambung study di sini sgt2lah di alu2kan. Kawasan yang tenang, jauh dr hiruk pikuk bandar..Dalam 1 jam je dr Tokyo=)

Favourite subject saya, utk photography..balik Msia mana nak carik daun2 nih..huhuhu..tapi insyaAllah keindahan alam ciptaan Allah ni di mana2 saja..bukan di Jepun aje kan =)

Yang ada gambau saya tu mak saya lah yg amik tu..katanya segan sbb asyik gambar dia je kena ambik..terer jugak dia guna dslr saya tu hehe..well done mama =)

My beloved mama..suka betul dia dgn daun2 yg warna warni tu..sama cam saya gak..siap kutip utk dibawa balik sebagai souvenir lagi hehe

Ok ni last, sorry byk benau gambau..huhu…
gmbr saya dgn daun bawah ni mama saya amik…my fav shot😉

Sekian terima kasih wassalamualaikum😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s