Keter oh keter!


3:16 am

Saya tak dapat tdo..sbb kekenyangan supper nasi lemak..tetiba lapar plak tgh2 malam ni……..esok nak gi yamanashi..utk join program GWG ipij..

Ni gara2 duk sembang dgn en suami pasal beli kete utk bawak balik Msia la nih..tetiba lapar kul 12.30 am..sesama supper nasi lemak tghari tadi..haha..baguih lah tu…skrg en suami tgj tdoq sedap, sy plak tak ngantuk…

Keter oh keter..nak beli ke tak nak..nak beli ke taknak…itu lah yg bermain2 dalam pkiran kami skrg ni..

Yg menjadi pilihan hati skrg adalah Odyssey..Memula Alphard..tapi besau gedabak sgt..mcm ade anak 10 org jek..heheh..tukar lah Odyssey 2nd hand kat sini RM 80k boleh dapat termasuk tax. Kalau Odyssey 2nd hand kat Msia RM150k, ikut yg kami survey kat internet ni lah…jauh bebenor bezanya..rugi plak tak beli kat sini..duit?? Ada tu ada..tapi kalau beli keter sini..bayar cash..balik nnt duit tinggal ciput je ler..haha..so tu lah membuatkan kami terpk nak beli cash or balik buat loan beli keter baru..grand livina atau inova..Kalau ikut parents..dorang cam prefer simpan je duit yg ade..kalau beli cash habis duit lesap..penat2 simpan..tapi kitorg duk kira2 gak..wat kajian pe sumer..rasa cam sama je..wat loan..byk habis bayar interest..riba lagi..huhu..kalau leh nak elak riba tu lah……Islamic bank?? Hmm..penah dgr ceramah aritu..walaupun buat loan dgn Islamic bank..still tak leh lari dari riba..ade jugak sket..so penceramah tu cakap elakkan buat loan..ade cash..guna cash..so itu lah yg kami tgh pk skrg..hmm nampak keduaniaan je pk pasal kereta nih..tapi tu lah kete kan keperluan keperluan keluarga..;)

Kalau ade yg pakar bhgn kewangan ni boleh lah bg nasihat kat kitorg nih yek;)

BTW..ni gambar jalan2 Ichinoya dgn Kak Rini & family..byk lagi gambar masa session ni..nnt pas balik GWG smbg agi=)


Esok insyaAllah bertolak pas Zohor, perjalanan amik masa dalam 4-6 jam..hopefully tak jam.. Doakan kami selamat pergi dan pulang..pergi 2 hari satu malam je insyaAllah=)

Last but not least..ole2 utk pelawat blog saya..time kasih sudi jenguk sini..

Jya mata ne!

4 thoughts on “Keter oh keter!

  1. rm 80k,2nd hand kat sini seem cheap if compare to msia!! tapi rm80k can get a new car kat msia, of course different car la:p tapi tak yah fikir shipping, clearance tax etc….less work, less worry;)

    1. RM80k is including tax. Shipping is not really a problem if you know how and where to get the service. Between the 2nd hand car in Japan and new car in Msia we prefer 2nd hand car in japan because the cars here are made only in Japan, so they are high quality (although they are 2nd hand) but the cars in Msia made in Thai, Msia, India, etc, so the quality is not as good as made in Japan cars. Someone who involves in car business told us about this…

  2. mcmana GWG tahun ni?

    ada baik buruknya(pro & cont) dlm suatu perkara mmg perkara lumrah.
    mungkin dlm memikirkan sesuatu keputusan,ada baiknya di kaji kepentingan sesuatu itu dr bbrp sudut.letakkan keutamaan di tempat teratas.

    bg pandangan peribadi,wang cash lbh elok di simpan sekiranya melibatkan peruntukkan yg banyak.mungkin boleh di belanjakan utk pendidikan anak2 suatu masa kelak.

    juga di ingat,pelaburan dengan membeli kereta akan sampai 1 tahap di mana secara jangka masa panjang tidak akan memberi keuntungan.berbanding dengan pelaburan aset tanah/rumah.

    apapun sebaik baik manusia adalah org yang bermesyuarat dan beristikharoh.insyaAllah akan ada jalan keluar.

    (sebagai ingatan diri sendiri)

    1. Salam, terima kasih byk atas pandangan..GWG alhamdulillah lancar, peserta pun ramai. Tempat bagus.

      Betul, dua2 ade pro & contra..insyaAllah akan cuba pk panjang2 sebelum buat keputusan:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s