Yey nak balik dah!


Salam,

17hb ni (lagi seminggu, yey!), insyaAllah saya dan keluarga akan pulang bercuti ke Malaysia selama sebulan. Sebulan je..tak sempat pose pun..sedih. Dah setahun setengah tak balik, parents saya pun belum jumpa Falah kun lagi. So kali ni mmg seronok sgt nak balik. Sebenarnya risau jugak sbb virus H1N1 sdg merebak dgn jayanya skrg ni, harap2 takde apa buruk yg melanda nnt, semoga mudah urusan semuanya, amin. Kalau tak balik skrg tak tau bila boleh balik pulak sbb tahun depan hubby sure lagi bz punya, ntah2 mmg tak de chance nak balik dah sampai Fendi habis phD dia tu.

Beg besar usang yg sedia ada tu dah tercabut tayarnya, so terpaksa lah beli baru. Habis Yen 1,6000 utk beg saja. Besar. Harap2 boleh muat semua barang dlm tu.

Barang belum pack lagi, Rabu ni baru start packing kot, nak keluarkan beg awal2 sgt kang nnt kena pijak ngan budak2 aje.

Check list utk rujukan saya..
もって帰るもの:
Camera and accessories~lenses,flash,tripod,filters,charger,optical cloth (always benda pertama dlm kepala..hehe), bunyi mcm pro aje padahal amik gambar utk suke2 jek..
Compact camera

-Iphone & charger, keitai nokia dua2.

Dokumen2 penting-tiket,passport,lesen,IC etc
Omiyage~ beli senbe and kuih gurai aje kot..sebelum ni penah bawak balik ikan saba frozen sbb parents saya suke..kali ni better xpayah sbb takut tak lepas plak, tgh musim2 virus merebak nih..
Mask~ Ni gara2 H1N1 lah
Baju, tudung,anak tudung, brooches, socks, “anak2” dan “adik2” tak leh lupe ye..hiks.. towel xyah, mama dah sediakan:)
Berus gigi
termometer
-krim sapu Umar, Ubar luka
-kelengkapan breastfeeding-pad
Diapers and tisu wipe, bawak sket je
-1 Tera punya external hard disk; transformernya bila nak beli ni Walid?
-Keitai/hp and charger
Buku and kertas origami, boleh suh Tok Ma plak buatkan origami utk Umar..Ummi dah penat melayan origami..

Buku Umar

-CD umar
-Bantal busuk Umar

Buku bacaan utk Ummi & Walid, Matsurat

Barang2 yg nak dibawa balik Nihon:

-Budu (Wajib! Hubby nye fav..biasa lah oghe Kelate:D)

-Rempah ratus

-Pewarna utk baking

-Water color Umar

-Bread/Cake Stabilizer (Quick 75)

-Shortening

-Gula Melaka

Erm..ape lagi ehh..nnt lagi add sikit2.

Ni saya nak share resipi Moist Choc Cake yg sedap sgt, sesuai utk mereka yg suke rasa pahit skit. Org Jepun dorang suke choc cake yg pahit2 sket. Terima kasih Kak Suhaila sbb sudi share resipi yg best ni..senang pun senang. Gambar kek ni Kak Su yg buat kat rumah saya sehari sebelum bday Walid hari tu, utk dibawa ke picnic dgn kawan2 Kak Su keesokan harinya. Saya pun dah pernah buat sendiri kek ni, tapi sbb comot so saya tak snaplah gambar kek saya tu hehehe..

Moist Choc Cake Kak Suhaila

Moist Choc Cake Kak Suhaila

Moist Choc Cake Kak Suhaila 2

Moist Choc Cake Kak Suhaila 2

Moist Chocolate Cake Kak Suhaila 3

Moist Chocolate Cake Kak Suhaila 3

Ni resipinya, terima kasih sekali lagi Kak Su sudi share, mudah2an byk pahala Kak Su dapat dgn share kan resipi ni:)
==================
chocolate paste
1 cwn serbuk coco
1 cwn air
1 cwn gula pasir
kacau dan blend hingga menjadi paste g

cake
250 gram butter
300 castor sugar
1 sudu makan cake stabilizer / quick 75 – xde pun xapa..kalau ada lagi bagus:)
6 biji telor disejukkan
250 gram self raising flour
1 camca teh vanilla essence

Pukul butter gula dan quick 75 hingga kembang/naik
Masuk telur satu-satu hingga habis
Masuk kedalam adunan tadi tepong dan chocolate paste berselang seli hingga habis
Masukkan vanilla dan kacau rata dan bakar (180 deg C) hingga masak (lebih kurang 50 – 60 minit).

Chocolate topping
3/4 susu pekat manis, 1 cwn serbok koko, 1/3 cwn minyak jagung (boleh lebihkan sikit kalau pekat) dan sedikit
esen vanilla , kacau dan double boil dan curah keatas kek.
=====================

Syafiqah, Amal, Umar, Fariha, Kak Suhaila

Syafiqah, Amal, Umar, Fariha, Kak Suhaila

Oh, jgn terkejut tgk muka Umar tu. Umar ada Eczema, kulit dia tak tahan ngan cuaca sejuk kering kat Jepun ni, skrg muka dia dah ok sket, walaupun still merah2 lagi.

Sampai ketemu lagi!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s